2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

B-52-es amerikai nehézbombázó körözött órákig Kaposvár felett

Csütörtökön késő délután városunk felé érkezett a US Air Force egyik B-52H Stratofortress repülőgépe, amely a világ legismertebb nehézbombázója.

A NOBLE41 kódjelü gép Romániából indult, majd háromnegyed 4-kor lépett be a magyar légtérbe. A repülőgépek nyilvános repülési útvonalát követő egyik oldal szerint a B-52-es nem sokkal 4 óra után érkezett Kaposvár felé, ám itt egy kicsit elidőzött:

Elidőzött felettünk. (Fotó: www.radarbox.com)

A nehézbombázó ismeretlen okok miatt körözni kezdett a környék felett, érintette Nagybajomot, Nagyatád környékét és Kadarkútot is, Kaposvár felett pedig többször is elrepült. Végül háromnegyed 6 körül folytatta útját eredeti végállomása, Spanyolország felé.

Bejárta az egész környéket. (Fotó: www.radarbox.com)

Érdekesség egyébként, hogy az egész útvonal során csak felettünk körözött több, mint másfél órát a bombázó, ám ennek okát még homály fedi:

A teljes útvonal. (Fotó: www.radarbox.com)

A B-52 Stratofortess gépeket 1955-ben állította hadrendbe az Egyesült Államok, kifejlesztésének célja a Szovjetunió elleni nukleáris csapás volt. A gép 8 darab nukleáris bomba szállítására is alkalmas, de egészen brutális mi mindennel felszerelhető: 

-51 db 227 kg-os,
-30 db 454 kg-os,
-20 db 907 kg-os JDAM, gravitációs bombát bír el, de egyéb gravitációs és nukleáris bombák is bevethetők a szárnyak alá függesztve, illetve a törzsben szállítva. 

A Boeing B-52H Stratofortress és a fegyverzete

A gépeket a 2000-es évekig tervezték használni, ám ezt később 2045-ig meghosszabbították, mára már csak a H jelű típusok állnak szolgálatban, amilyen felettünk is járt.

 

 

(74nullanulla.hu)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató