2024. április 25. - Márk
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Global News: a kínaiak a liberálisok oldalán avatkoztak be két választásba Kanadában

A kormányzó liberálisok jelöltjei érdekében avatkozott be Kína Kanadában két választáson is, az ügyben parlamenti bizottság nyomoz.

A kínaiak beavatkoztak a 2021-es kanadai választásokban, mégpedig a kormányzó Justin Trudeau és pártja oldalán – írja a Globe and Mail című tekintélyes kanadai napilap online kiadása. A lap szerint már a titkosszolgálat is nyomoz, hogy kiderítsék, ki szivárogtatta ki az ezzel kapcsolatos dokumentumokat.

Maga a beavatkozás megtörténte tehát nem kérdés, a vele kapcsolatos kormányzati lépések és a kiszivárogtatás körül forog a kanadai közélet.

A kanadai parlament külön bizottságot állított fel az ügy kivizsgálására, de a bizottság előtt nyilatkozó David Vigneault titkosszolgálati igazgató több kérdésre nem volt hajlandó válaszolni azzal kapcsolatban, hogy a kormány komolyan vette-e vagy ignorálta a szolgálatok jelzését a 2019-es és 2021-es választásokba való kínai beavatkozási kísérletekkel kapcsolatban.

2019-ben szövetségi választásokat tartottak Kanadában, melyet a Justin Trudeau vezette Liberális Párt nyert, ami 2015 óta van hatalmon. De mivel Trudeau ekkortól kezdve kisebbségi kormányt vezetett, feloszlatta a parlamentet és 2021-re új, időközi szövetségi parlamenti választásokat írtak ki, amit

újra ő és a liberálisok nyertek meg, ám parlamenti többséget – várakozásukkal ellentétben – ekkor sem tudtak szerezni,

így maradt a kisebbségi kormányzás. A 338 fős kanadai törvényhozásban 170 parlamenti helyre van szükség a többséghez, de Trudau-ék 2019-ben csak 155-öt, 2021-ben pedig 160-at nyertek el. A konzervatívok mindkét választáson 119 helyet nyertek, a Quebeci Blokk pedig mindkettőn 32-t, a szociáldemokrata NDP először 24-et, aztán 25-öt, és a zöldek kettőt.

A Global News tévécsatorna 2022 november elején adott hírt arról, hogy a kínai kommunisták támogathatták az általuk preferált 11, túlnyomórészt liberális párti jelölteket a 2019-es választások előtt, akiknek a többsége a Torontóban és vonzáskörzetében indult, s hogy erről a miniszterelnököt is tájékoztatták. A Globe and Mail szerint Trudeau-nak azt jelentette a titkosszolgálat 2022 őszén, hogy

a torontói kínai konzulátus támogatott 11 jelöltet
– két konzervatívot és 9 liberálist – többek közt közösségimédia-platformokon és a kanadai kínai nyelvű médiában, de ennek ellenére ez nem játszott szerepet a választások kimenetelében.

A Konzervatív Párt vezetője, Erin O'Toole egy 2022 nyári podcast-interjúban találta azt mondani, hogy szerinte a kínai kommunisták beavatkoztak a választásokba a liberálisok oldalán, és ez a beavatkozás 8-9 parlamenti székbe került a konzervatívoknak. O’Toole álláspontját osztotta Michael Chong, a párt képviselője, egyben külpolitikai szakértő is. Szerinte a kínaiak a kanadai kínai nyelvű közösségimédia-platformokon terjesztettek téves információkat konzervatív képviselőjelöltekről, mely végül többük székébe került.

Chong a McGill University egyik jelentésére hivatkozott az ügyben, ami leszögezi, hogy a kínai állami média igyekezett meggyőzni arról a kínai származású kanadaiakat, hogy ne szavazzanak a konzervatívokra. A 2021-es adatok szerint a több mint 1,7 milliós kínai-kanadai közösség a kanadai népesség 4,63 százalékát teszi ki.

2023 februárjában pedig a Globe and Mail tett közzé titkosszolgálati dokumentumokat, amelyek a kínai beavatkozásra vonatkoznak. Ezek szerint 

Kína valóban terjesztett téves információkat és támogatott liberális jelölteket Trudeau-ék győzelme érdekében.

Emellett illegális módszereket is alkalmaztak, például nemzetközi diákokat alkalmaztak önkéntesként a preferált jelöltek kampányában úgy, hogy szimpatizáns vállalkozók fizettek nekik valamennyit. Úgyszintén begyűjtöttek pénzügyi támogatást is a szimpatizáns vállalkozóktól úgy, hogy visszakapták a befizetéseik és az ebből fakadó adójóváírások közti különbséget. A dokumentumok a Kanadában szolgáló kínai diplomaták érintettségéről is írnak.

A kanadai parlament 2019-es kínai beavatkozásokat vizsgáló bizottsága ezek után kezdett el foglalkozni a 2021-es beavatkozások kérdéskörével is.

(Mandiner)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató