2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Kína felszólította az Egyesült Államokat, hogy vonja ki csapatait Szíriából és fejezze be az ország kifosztását

Kína felszólítja az Egyesült Államokat, hogy vonja ki csapatait Szíriából, és hagyjon fel az ország kifosztásával – közölte Mao Ning, a kínai külügyminisztérium szóvivője a pénteki sajtótájékoztatóján.

„Az Egyesült Államok törvénytelenül avatkozott be a szíriai válsággal kapcsolatos katonai tevékenységekbe, ami számos ártatlan civil halálához és súlyos humanitárius katasztrófához vezetett” – mondta Mao Ning.

„FELSZÓLÍTJUK AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKAT, HOGY ŐSZINTÉN TARTSA TISZTELETBEN MÁS ORSZÁGOK SZUVERENITÁSÁT, FÜGGETLENSÉGÉT ÉS TERÜLETI INTEGRITÁSÁT, ÉS AZONNAL HAGYJA ABBA ILLEGÁLIS KATONAI JELENLÉTÉT ÉS A SZÍRIAI FOSZTOGATÁST” – MONDTA.

Mao felszólította az amerikai hatóságokat, hogy szüntessék meg a Szíria elleni „illegális egyoldalú szankciókat”, és hagyjanak fel az ország humanitárius helyzetét súlyosbító intézkedésekkel.

A kínai külügyminisztérium szóvivője szerint a szíriai válság évei alatt az országban legalább 350 ezer ember vesztette életét a katonai konfliktusban, és 14 millióan szorulnak sürgős humanitárius segítségre.
 
Az amerikai kongresszus képviselőháza szerdán nem fogadta el azt a határozatot, amely szerint a washingtoni kormánynak ki kellene vonnia az összes amerikai csapatot Szíriából. A kezdeményezést a floridai republikánus Matt Gaetz terjesztette be februárban.

Hangsúlyozta, hogy a kongresszus nem adott engedélyt arra, hogy az amerikai erők harci műveletekben vegyenek részt Szíria területén.

Március 4-én az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke, Mark Milley tábornok Szíriába látogatott, ahol azt állította, hogy az amerikai katonai jelenlét az országban kritikus fontosságú mind az Egyesült Államok, mind szövetségesei biztonsága szempontjából.

Korábban Vlagyimir Putyin orosz elnök is felszólította az Egyesült Államokat, hogy hagyjon fel a szíriai olaj ellopásával és a szír nép kifosztásával.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató