2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

USA: csak Oroszországnak vannak hiperszonikus rakétái, ami ellen nincs védelem

Az Egyesült Államoknak nincsenek üzemben és jelenleg nem is dolgozik olyan hiperszonikus rakéták létrehozásán, amelyek az Oroszországban működő rakétákkal azonos nukleáris robbanófejek hordozására alkalmasak – jelentette ki Paul Freisthler, az amerikai katonai hírszerzés egyik vezető kutatója az amerikai képviselőház stratégiai fegyverzeti albizottságának meghallgatásán.

Az orosz Avangard rendszer a világ egyetlen bevetett hiperszonikus stratégiai rendszere – mondta.

A bizottság egyik tagjának részletező kérdésére, miszerint ez azt jelenti-e, hogy az Egyesült Államoknak nincsenek üzemben és nem is tervezik hasonló hiperszonikus stratégiai rendszerek létrehozását, a meghallgatás egyik résztvevője sem adott választ.

Michael Horowitz, az amerikai védelmi minisztérium Emerging Capabilities Policy Office igazgatója ugyanakkor kifejtette, hogy a hiperszonikus stratégiai fegyverek létrehozásának kérdése politikai kérdés, míg a védelemmel kapcsolatos ügynökségek a saját konkrét feladataikra koncentrálnak.

A regionális célú hiperszonikus rendszerek létrehozásán folyik a munka, amelyekről úgy vélik, hogy képesek megbirkózni a stratégiai feladatokkal – mondta.

Michael White, a védelmi miniszter kutatási és műszaki miniszterhelyettesének hivatalában a hiperszonikus fegyverekért felelős igazgatóhelyettes elismerte, hogy az amerikai becslések szerint jelenleg egyetlen ország sem képes megvédeni magát a hiperszonikus fegyverekkel szemben.

A fizika törvényei mindenki számára ugyanazok, és az Egyesült Államoknak és Oroszországnak ugyanazokkal a kihívásokkal kell szembenéznie ezen a területen – mondta.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató