2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Zelenszkij kockázatos döntése visszaüthet Ukrajna számára

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök belerángatta magát egy kimerítő háborúba, ez a döntés pedig hosszú távon Moszkvának kedvezhet – írja Sean Bell katonai elemző.


A két világháború öröksége – a tömeges áldozatokkal járó kimerítő háborúk – arra késztette a Nyugatot, hogy újragondolja katonai doktrínáját. Ennek folyományaként a nyugati hadseregek kifejlesztették az úgynevezett manőverező hadviselést, amely a csúcstechnológiás fegyvereket az ellenség harci moráljának megsemmisítésére használja fel, helyezi képbe az olvasót a szakértő.

Oroszország és Ukrajna azonban sok közös örökséggel, történelemmel és hagyománnyal rendelkezik. A középkori háborúkban a taktika kevés szerepet kapott, a hangsúly a nyers brutalitáson volt, írja Sean Bell, aki a következő gondolatmenetében már a mostani háborút elemzi.

Szerinte Oroszország „Góliátja” Ukrajna „Dávidját” egy kimerítő háborúba akarja bevonni, mert ebben látja a győzelem kulcsát.

Putyin kihívás elé állította Zelenszkijt

Ezzel szemben Ukrajnának meg kell találnia a módját annak, hogy a nyugati csúcstechnológiás fegyvereket kihasználva saját katonai előnyre tegyen szert – teszi hozzá az elemző.

Ez azonban kulturális kihívás elé állítja Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt: választania kell, hogy gladiátor módjára harcol Oroszországgal, vagy alkalmazkodik a túlélés érdekében.

SEAN BELL ÚGY LÁTJA, A BAHMUTÉRT FOLYTATOTT ELHÚZÓDÓ ÉS VÉRES CSATA MEGMUTATTA A KULTÚRÁK KÖZÖTTI ÖSSZECSAPÁST.

(Index)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató