2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Észak-Korea fokozza a felkészülést egy esetleges valódi háborúra

A háborús elrettentéssel kapcsolatos további, hatékonyabb intézkedésekben állapodott meg az Észak-Koreát irányító Koreai Munkapárt központi katonai bizottsága - jelentette vasárnap a KCNA észak-koreai hírügynökség, egy nappal a tervezett dél-koreai-amerikai közös hadgyakorlat előtt.

A Kim Dzsong Un észak-koreai vezető elnöklésével megtartott ülésen a döntéseket a jelenlegi biztonsági helyzet tükrében hozták meg - közölte a KCNA, kiemelve, hogy "az Egyesült Államok és Dél-Korea háborús provokációi vörös vonalhoz közelednek".

Részletekről a hírügynökség nem közölt információkat.

Csütörtökön az észak-koreai hadsereg rakétatesztet hajtott végre, Kim Dzsong Un pedig elrendelte, hogy az ország hadserege fokozza a felkészülést egy esetleges "valódi háborúra".

Az Egyesült Államok és Dél-Korea hétfőn indítja Freedom Shield (Szabadságpajzs) nevű hadgyakorlatát.

Szöul és Washington közös manőverei ellen Phenjan többször tiltakozott, a műveleteket pedig egy Észak-Korea elleni támadás főpróbáinak nevezve.

Míg az Egyesült Államok és Dél-Korea a kommunista állam ballisztikus rakétaprogramját nevezi meg a hadgyakorlatok egyik okaként, Phenjan azt hangztatja, hogy a rakétafejlesztésekre önvédelmi célból van szüksége.

Észak-Korea tavaly több mint 70 rakétakísérletet hajtott végre, köztük számos alkalommal interkontinentális ballisztikus rakétával (ICBM) is, megsértve ezzel az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozatait.

 

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató