2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Medián: Az emberek fele betiltaná az új akkugyárak építését

A kutatócég reprezentatív felmérése szerint magas az akkumulátorgyárak elutasítottsága a magyar lakosság körében. A Fidesz-szavazók viszont megengedőbbek.

A 2000 fő megkérdezésével február második hetében készült közvélemény-kutatást az LMP pártalapítványa, az Ökopolisz Alapítvány rendelte meg, amelyből kiderül: minden második ember betiltaná az újabb akkumulátorgyárak létesítését. A válaszadók 28 százaléka támogatja csak az akkumulátorgyárak építését, ötöde pedig semleges álláspontot képvisel – olvasható a Telex cikkében.

Pártállás alapján azonban nagy különbségek vannak az attitűdben: az ellenzéki szavazók 73 százaléka, a Kétfarkú Kutyapárt szimpatizánsainak 62 százaléka, a mi hazánkosok 59 százaléka, az egyéb párt támogatóinak 69 százaléka, míg a pártot nem választók 52 százaléka tiltaná be az akkugyárak létesítését. A Fidesz-szavazóknak viszont mindössze 26 százaléka nem támogatja a kormány akkumulátorgyártó-nagyhatalmi elképzeléseit, 51 százalékuk pedig nem ért egyet a tiltás gondolatával.

Nem sokat javult az akkugyárak megítélése, ha a kérdést úgy tették fel: Magyarországon akkor sem szabadna újabb akkumulátorgyárak építését engedélyezni, ha így kevesebb új munkahely jön létre. Az így megfogalmazott kérdésre az összlakosság 46 százaléka felelte azt, hogy tiltani kéne az akkugyárakat. A fideszes szavazók 54 százaléka nem ért egyet ezzel az állítással, és csak kevesebb mint negyedük (23 százalék) támogatja,- állítja a Telex.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató