2023. március 22. - Beáta, Izolda
EUR : 398.93
USD : 373.7
Időjárás ikon16°10°

Összecsapások Kisinyovban, a különleges erők verték le a mai tüntetést

Kisinyovban egy tüntetőkből álló konvoj áttört a rendőrségi kordonon, de a hatóságok rohamrendőröket vetettek be ellenük - jelentette a RIA Novosztyi.A rendőrség megakadályozta, hogy a tüntetők egy hulláma behatoljon a központi térre, de sikerült áttörniük a kordont és a kormányház felé venniük az irányt. A második kordonvonalat a különleges erők katonái alkották, az utat pedig buszok zárták el.

A moldovai fővárosban ma újabb tüntetést tartottak az ár- és tarifaemelések ellen. Az ellenzéki Shor párt képviselői által vezetett tüntetők a téli fűtés- és villanyszámlák kifizetésére szólítják fel a kormányt, és Maia Sandu elnök, illetve a miniszteri kabinet lemondását követelik.

A rendőrség szerint már 54 tüntetőt vettek őrizetbe. Emellett a régiókból érkező aktivistákat megakadályozták abban, hogy a fővárosba jöjjenek - a buszokat megállították az utakon.Moldovában tavaly tavasszal kezdődtek tömeges ellenzéki tüntetések. Az emelkedő energiaárak hátterében a lakosság közüzemi adósságai nőttek. Az aktivisták felszólították a kormányt, hogy fizesse ki a téli fűtés- és villanyszámlákat, és az ország vezetésének lemondását követelték.Sandu a maga részéről azzal vádolja az ellenzéket, hogy az alkotmányos rend megváltoztatására készül. A Shor párt tagadja a vádakat, és hangsúlyozza, hogy minden akció békés.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató