2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Politico: Egyre nagyobbak a nézeteltérések Kijev és Washington között az ukrajnai konfliktus miatt

Növekszik a nézeteltérés Ukrajna és az Egyesült Államok között a konfliktus befejezését és annak céljait illetően - jelentette a Politico tisztségviselőkre hivatkozva.



A kiadvány forrásai szerint az Északi Áramlat szabotázsa, a bahmuti helyzet és a kijevi rezsim Krímért való harci vágya váltak a feszültségek új gyújtópontjaivá.

Tavaly szeptember végén szabotázs miatt meghibásodott a Balti-tenger alatt futó mindkét orosz gázexportvezeték, az Északi Áramlat és az Északi Áramlat 2. is. Svédország, Dánia és Németország vizsgálatot folytat, de még nem jutottak konkrét eredményekre. A Kreml a balesetet nemzetközi terrorcselekménynek nevezte.

A cikk rámutatott, hogy Joe Biden kormánya figyelmeztette az ukrán hatóságokat bizonyos, az ország területén kívüli erőszakos akcióktól.

A hét elején a New York Times arról számolt be, hogy titkosszolgálati bizonyítékok vannak arra, hogy egy olyan ukránbarát csoport áll az Északi Áramlat gázvezeték szabotálása mögött, amelynek terveiről nem feltétlenül tudott a kijevi vezetés. A Zeit című német lap a maga részéről azt írta, hogy a vezetékek elleni támadás nyomai Ukrajna irányába vezetnek.

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő azt mondta, hogy az ilyen publikációk összehangolt médiacsapás, amelynek célja a figyelem elterelése. A Kreml szóvivője értetlenségét fejezte ki, hogy a kiadványok által idézett amerikai tisztviselők hogyan vonhatnak le következtetéseket a terrortámadásokról anélkül, hogy vizsgálatot végeznének. Oroszországot továbbra is távol tartják az eljárástól - jegyezte meg a tisztviselő -, és Moszkva néhány napja Koppenhágából és Stockholmból is kapott erre vonatkozó jegyzéket.

Seymour Hersh amerikai újságíró szerint a szabotázst az Egyesült Államok hajtotta végre NATO-szövetségesek segítségével: a nyári Baltops hadgyakorlat során amerikai búvárok gázvezetékeket robbantottak fel, három hónappal később pedig a norvégok robbantottak.

Oroszország ENSZ BT-határozatot fogalmazott meg, amelyben felszólítja a főtitkárt, hogy állítson fel független nemzetközi bizottságot a támadások kivizsgálására. Erről várhatóan március végéig szavaznak.


Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató