2023. március 20. - Klaudia
EUR : 394.08
USD : 370.13
Időjárás ikon15°

Százezrek tüntettek Izraelben Netanjahu igazságügyi reformja ellen

Százezrek tüntettek Izraelben az igazságügyi rendszer átalakítása ellen – írja a BBC-re hivatkozva a mandiner. A szervezők szerint  Izrael történetének legnagyobb utcai tiltakozására került sor. 

De miben is állna a tervezett reform? A törvénycsomag részeként a Knesszet bizonyos esetekben egyszerű többségi szavazással felülírhatná az izraeli Legfelsőbb Bíróság döntéseit, valamint az új bírák kinevezése is a honatyák kezében lenne.

Benjamin Netanjahu szerint azonban a változtatások helyreállítják az egyensúlyt a hatalmi ágak között.  A tervezet ellenzői szerint a demokrácia került veszélybe. Yair Lapid ellenzéki vezető szombaton „Izrael legnagyobb válságának” nevezte a kialakult helyzetet.

Tel-Avivban mintegy 200 ezren vettek részt a demonstráción,  Haifában 50 ezren vonultak a kormány ellen, sokan Izrael nemzeti zászlaját vitték magukkal.

A BBC egyik tel-avivi producere az eddigi legforgalmasabbnak nevezte a tüntetéseket, ahol a tüntetők megállás nélkül, késő éjszakáig ellepték az utcákat. A tüntetők megtapsolták Amichai Eshed rendőrfőnököt, aki egyenruhában vonult végig a tüntetésen.


Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató