2024. június 24. - Iván
EUR : 397.62
USD : 371.92
Időjárás ikon28°19°

Krasznahorka büszke vára - célegyenesben a felújítása, jövő nyárra várják az első turistákat

Máté Tímea, betléri múzeum igazgatója tájékoztatása szerint a műemlék helyreállításának egyik legnehezebb része a szocialista időszakban nem megfelelő módon végzett beavatkozások helyrehozása.

Jó ütemben halad Krasznahorka várának felújítása - számolt be róla a TASR hírügynökség.

 Mint írják, a legidőigényesebb bontási munkálatok gyakorlatilag készen vannak, 90 százalékukkal már végeztek. A tervek szerint az első látogatók jövő nyáron már birtokba vehetik a várkastély felújított tereit. Ezt a kijelentést kezeljük némi kétkedéssel, ugyanis korábban azt ígérték, 2022-re elkészülnek majd a felújítással.

 A munkálatok rengeteg pénzt emésztettek fel. Idén februárig már több mint 9 millió eurót költött az állam a tizenegy évvel ezelőtt leégett krasznahorkai vár rekonstrukciójára.

 Az ún. középvárban már szinte teljesen végeztek a felújítási munkálatokkal is, elkészültek az elektromos vezetékek felújításával is, mindeközben jól halad a várkastély csatornázása és ivóvízzel való ellátásának biztosítása projektje is - írta a TASR.

 Megkezdődött a látogatói központ építése is, ha elkészül nem csak a jegyeket lehet majd itt megváltani, külön kiállítást biztosítanak majd a mozgáskorlátozott látogatóknak.

 A felújítást végző vállalat, az MBM-GROUP becslése szerint a munkálatok összköltsége a 20 millió eurót is meghaladhatja majd. A szerződés szerint a cégnek 18 hónapja van arra, hogy az alsó- és a középső várat olyan állapotba hozza, hogy azok a nyilvánosság számára is hozzáférhetőek legyenek. A munkálatok minden részletre kiterjedő befejezésére pedig összesen 36 hónap áll rendelkezésükre.

 Máté Tímea, betléri múzeum igazgatója tájékoztatása szerint a műemlék helyreállításának egyik legnehezebb része a szocialista időszakban nem megfelelő módon végzett beavatkozások helyrehozása.

 

 „Mindenféle nem megfelelő elemeket építettek be, olyanokat, amelyeknek semmi keresnivalójuk egy ilyen várban, ráadásul ezek komoly műszaki problémákat is okoztak, például falak süllyedtek meg, só rakódott le a falakon stb."

- magyarázta a múzeumigazgató, és hozzátette, ezeket az elemeket a bontás során távolították el.

Branislav Panis, a Szlovák Nemzeti Múzeum vezérigazgatója elmondta, a vár felújítása a tervek szerint halad, de hozzátette, ezt a projektet is negatívan befolyásolta a világjárvány, illetve az építőiparban tapasztalható áremelkedés. Az első látogatókat a jövő nyári turistaszezonban fogadná a vár, a felújítás befejezése után pedig az a cél, hogy évente mintegy 200 ezer ember látogasson el a várba.

„Az a cél, hogy úgy nézzen ki a vár, mint a 20. század elején. Ingyenesen látogatható része is lesz a komplexumnak"

– árulta el Panis, és hozzátette, hogy kiállításnak több fizetős része is lesz, továbbá új részeket is kialakítanak, például egy kávézót.

Forrás: ma7.sk

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató