2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Roberts volt pénzügyminiszter-helyettes szerint az amerikai bankrendszer nem biztonságos

Bizonytalan az amerikai bankrendszer, állítja a korábbi pénzügyminiszter-helyettes, Paul Craig Roberts.

Az amerikai bankrendszer Joe Biden elnök kijelentésével ellentétben bizonytalan, az ország öt legnagyobb pénzintézetét két globális GDP-értékű veszteség fenyegeti - mondta Paul Craig Roberts, Ronald Reagan kormányának volt amerikai pénzügyminiszter-helyettese a RIA Novosztyinak.

"A bankrendszer bizonytalan, mert az Egyesült Államok öt legnagyobb bankja a világ GDP-jének kétszeresével megegyező veszteségek kockázatát hordozza" - mondta Roberts.

Véleménye szerint az amerikai hitelintézeteknek meg kell majd szabadulniuk a mérlegükben lévő eszközöktől, ami az értékpapírok további leértékelődéséhez vezet.

Roberts megjegyezte, hogy "billiószámra" vannak olyan másodlagos pénzügyi eszközök, amelyek érzékenyek az amerikai jegybanki (Fed) kamatláb változására.

A további bankösszeomlások megelőzése érdekében a Fednek csökkentenie kell az irányadó kamatlábat.

"A Fednek fel kell hagynia magas kamatpolitikájával, mert az aláássa a pénzügyi szektor mérlegeit, ami a széles körű összeomlások megnövekedett spektrumához vezet" - hangsúlyozta Roberts.

Az alternatíva az lehet, hogy annyi pénzt kell a hitelintézetek mentőakcióira fordítani, hogy az veszélyeztetné a dollár értékét - tette hozzá a volt pénzügyminiszter-helyettes.

A Silicon Valley Bank csődje más amerikai bankokat is problémákkal fenyeget - állítják a szakértők.

Newsweek: A Szilícium-völgyi bank összeomlása csak a kezdet, további csődök következnek.

William Isaac, a Szövetségi Betétbiztosítási Társaság (FDIC) korábbi elnöke nem kételkedik abban, hogy csődök sorozata áll előttünk. Az azonban még nem biztos, hogy mikor jön ez a hullám és mekkora lesz.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató