2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Újabb amerikai bank csődölt be vasárnap, a kormányzat rendkívüli bankválságellenes lépéseket jelentett be

A 16. legnagyobb amerikai pénzintézet, a Silicon Valley Bank szombati összeomlása után vasárnap a New York-i Signature Bank is bedőlt. Vagyis az amerikai gazdaságtörténet második legnagyobb bankcsődje után egy nappal jött a harmadik legnagyobb.

Az amerikai kormány ezért vasárnap beavatkozott, hogy pár gyors lépéssel meg tudja előzni a komolyabb bankválságot.

Hogy elejét vegyék a betétesek rohamainak, bejelentették például, hogy hétfőn mindkét bank betétesei összeghatár nélkül hozzáférhetnek a pénzükhöz, a 250 ezer dolláros limit felett is.

(Az amerikai szövetségi betétbiztosítási szervezet, a Federal Deposit Insurance Corp. (FDIC) ugyanis alapértelmezetten csak a 250 ezer dollár alatti betéttel rendelkező ügyfelek részére téríti meg a veszteséget, ha egy bank tönkremenne.)

Ezzel párhuzamosan bejelentették, hogy különleges, 25 milliárd dolláros hitelkeretet nyitottak meg az amerikai bankoknak, hogy azok friss készpénzhez juthassanak az ügyfelek kifizetéséhez anélkül, hogy gyorsan, veszteséggel kelljen eladniuk államkötvényeket. A bankmentő akció részeként mostantól a jegybank szerepét betöltő FED-től vehetnek fel gyorshitelt ilyen célra. A lépés értelme, hogy megőrizzék az ügyfelek bizalmát abban, hogy bármikor hozzájuthatnak a bankbetétjeikhez.

A szombaton becsődölt Silicon Valley Bank ügyfelei elsősorban vállalkozások – főként technológiai cégek, kockázati tőkebefektető társaságok és prémium borászatok – voltak, illetve tehetős magánszemélyek a technológiai iparág világából.

A vasárnap elhasalt New York-i Signature Bankot “az amerikai gazdaság megvédése és a bankrendszerbe vetett közbizalom megőrzése végett” vonták az FDIC ellenőrzése alá - állt a vasárnap kiadott FED-közleményben. Ahogy az amerikai pénzügyminisztérium egyik vezetője fogalmazott, a továbbgyűrűző bankpánikot próbálják ezzel megelőzni.

Janet Yellen pénzügyminiszter vasárnap igyekezett eloszlatni azokat a félelmeket, hogy a két bankcsőd a teljes pénzügyi rendszert megrendítheti, és a 2008-ashoz hasonló állapotokhoz vezethet. Kijelentette, hogy a helyzet eltér a 2008-astól, az amerikai bankrendszer biztonságos és jól tőkésített.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató