2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Zaharova: a fedezetlen dollárral az USA még több problémát okoz a világnak

Washington további problémákat fog okozni a világban azzal, hogy megpróbálja fenntartani bankrendszerét – írta Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő a Telegram-csatornáján.



Korábban Joe Biden amerikai elnök közölte, hogy helyi idő szerint hétfőn reggel beszédet fog tartani, amelyet az amerikai bankrendszer védelmének szentel.

„MIÉRT VÁRJUNK MA ESTIG. MEGMAGYARÁZNI, HOGYAN FOGJÁK AZ AMERIKAI HATÓSÁGOK ‘FENNTARTANI A BANKRENDSZER SZILÁRDSÁGÁT’, MINDEN GYEREK MEG TUDJA CSINÁLNI – PAPÍRRAL ÉS FESTÉKKEL. MÉG TÖBB FEDEZETLEN DOLLÁRT FOGNAK NYOMTATNI, ÉS MÉG TÖBB PROBLÉMÁT OKOZNAK A VILÁGBAN” – ÍRTA ZAHAROVA.

Korábban Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, Jerome Powell Fed-elnök és Martin Grunberg, a Szövetségi Betétbiztosítási Társaság (FDIC) elnöke közös nyilatkozatot adott ki, amelyben bejelentették, hogy a Fed további forrásokat bocsát a bankok rendelkezésére, hogy segítsék őket a betéteseik igényeinek kielégítéséhez szükséges forrásokkal.

Emellett az amerikai hatóságok március 13-tól a csődbe ment amerikai Silicon Valley Bank (SVB) összes betétesének hozzáférést biztosítanak megtakarításaikhoz. A vasárnap bezárt New York-i Signature Bank ügyfelei szintén védelmet kapnak.
 
Kalifornia állam szabályozó hatóságai március 10-én zárták be az SVB-t, ami a 2008-as pénzügyi válság óta a legnagyobb bankcsőd volt az Egyesült Államokban.

Az SVB összeomlása a Fed irányadó kamatlábának emelkedésével függött össze, ami számos pénzintézet mérlegében eszközértékvesztést okozott. Az FDIC adatai szerint a 2022-es kumulált banki veszteségek összesen 620 milliárd dollárt tettek ki.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató