2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Zelenszkij: Alig egy hét alatt 1100 orosz katona halt meg Bahmutnál

Hónapok óta küzd Oroszország a kelet-ukrajnai elfoglalásáért.

A Bahmut elleni orosz támadás középpontjában a Wagner zsoldoscsoport áll, amelynek vezetője, Jevgenyij Prigozsin a saját és magánhadseregének hírnevét tette fel a város elfoglalására.

Kevesebb mint egy hét alatt, március 6-tól kezdődően csak a Bahmut szektorban több mint 1100 ellenséges katonát sikerült megölnünk, Oroszországnak visszafordíthatatlan vesztesége, pont ott, Bahmut közelében

– mondta Volodimir Zelenszkij a legutóbbi videóüzenetében. Az ukrán elnök ehhez azt is hozzátette, hogy ugyanebben a térségben legalább 1500 orosz katona sérült meg olyan súlyosan, hogy harcképtelenné vált.

Oroszország azt jelentette be, hogy az elmúlt 24 órában több mint 220 ukrán katonát ölt meg – írja a BBC, hozzátéve, hogy a harcoló felektől származó információk hitelességét nem tudják ellenőrizni.

Oroszországhoz hasonlóan Ukrajna is politikai jelentőséget tulajdonított Bahmutnak, Zelenszkij elnök az ellenállás jelképévé tette a várost. Amikor decemberben Washingtonban járt, "morálunk erődjének" nevezte a várost, és egy bahmut-i zászlót adott át az amerikai kongresszusnak.

Nyugati tisztviselők becslései szerint eddig 20 000 és 30 000 közötti orosz katona halt meg vagy sebesült meg Bahmutban és környékén.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató