2023. március 22. - Beáta, Izolda
EUR : 398.93
USD : 373.7
Időjárás ikon16°10°

A magyar kormány kérvényezte az ukrán nemzeti kisebbségi törvény végrehajtásának elhalasztását

A magyar kormány az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) nemzeti kisebbségi főbiztosának segítségét kérte azon új ukrán törvény végrehajtásának elhalasztása érdekében, amelynek értelmében szeptembertől gyakorlatilag megszűnnének az országban a kisebbségi iskolák – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Hágában.

Az ukrán parlament tavaly decemberben fogadta el az új törvényt a nemzeti kisebbségekről. A törvény elfogadása az egyik feltétele volt annak, hogy Ukrajna megkezdhesse a tárgyalásokat az Európai Unióhoz való csatlakozásáról.

A magyar kormány azt kifogásolta, hogy míg jelenleg kilencvenkilenc olyan általános és középiskola van Ukrajnában, amelyek magyar nemzetiségi oktatási intézményként működnek, ezek az új törvény nyomán szeptember elsejétől kisebbségi helyett állami iskolák lesznek valamilyen szintű hozzáféréssel a magyar nyelvhez. Emellett életbe lép az a szabályozás is, amelynek alapján a negyedik osztálytól felfelé lépcsőzetesen 40 százalékra csökken a magyar nyelven tartható órák aránya, s megszűnik a nemzeti nyelvű érettségizés, felvételizés és szakképzés is.

A strasbourgi székhelyű Európa Tanács parlamenti közgyűlése magyar-román kezdeményezésre februárban a Velencei Bizottsághoz fordult a kárpátaljai kisebbségek jogainak ügyében.

A miniszter az MTI beszámolója szerint Hágában azt mondta, az EBESZ illetékes főbiztosával, Kairat Abdrakhmanovval folytatott tárgyaláson a segítségét abban, hogy halasszák el Ukrajnában a törvény végrehajtását. Szijjártó szerint Abdrakhmanov is egyetértett vele abban, hogy „ez egy nyilvánvalóan elfogadhatatlan és nemzetközi jogszabályokkal ellentétes helyzet”.

A miniszter kiemelte, hogy a kormány továbbra is kiáll a határon túli magyarokért, akik közül sokakat besoroznak Ukrajnában és akik közül sokan már meghaltak a fronton. „Természetesen minden támogatást megadunk nekik, s minden nemzetközi szervezetben felszólalunk annak érdekében, hogy Ukrajna szeptember elsejével ne lehetetleníthesse el a magyar kisebbségi iskolák működését” – közölte.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató