2023. június 02. - Anita, Kármen
EUR : 370.55
USD : 346.73
Időjárás ikon27°16°

A Moody's a teljes amerikai bankrendszer besorolását stabilról negatívra rontotta

Ezt biztos nem hozza a Telex...

A Moody's nemzetközi hitelminősítő intézet stabilról negatívra rontotta a teljes amerikai bankrendszer besorolását.

"Az amerikai bankrendszerrel kapcsolatos kilátásainkat stabilról negatívra változtattuk, hogy tükrözze a gyorsan romló működési környezetet a Silicon Valley Bank (SVB), a Silvergate Bank és a Signature Bank (SNY) betétkiáramlása, valamint a bank csődje után. SVB és SNY” – áll az ügynökség jelentésében.

Mint a dokumentumból kiderül, a Moody's úgy véli, hogy a befektetői bizalom csökkenése többek között az amerikai bankok vagyonkezelésének kockázataiban is megmutatkozik. Ezeket a kockázatokat súlyosbítja a Federal Reserve System (Fed) kamatemelése. Az ügynökség megjegyzi, hogy a kockázatok továbbra is fennállnak, annak ellenére, hogy a kormány azt ígérte, hogy kártérítést fizet a csődbe ment bankok ügyfeleinek.

A Moody's arra számít, hogy az Egyesült Államok monetáris politikájára nehezedő nyomás addig folytatódik, amíg az infláció vissza nem tér a Fed céltartományába. A hivatal szerint az amerikai bankok éles betéti túlkínálattal néznek szembe a koronavírus-járvány alatti fiskális ösztönzők és az alacsony kamatlábak közepette. Az ügynökség megjegyzi, hogy egyes bankok ezeket a betéteket fix kamatozású értékpapírokba fektették, amelyek a Fed kamatemelése után veszítettek értékükből. Ez jelentős veszteségeket eredményezett.

Március 9-én a Silvergate Bank bejelentette, hogy felszámolja tevékenységét. Másnap, március 10-én a Silicon Valley Bank, a 16. legnagyobb amerikai bank csődöt jelentett . 

Március 13-án pedig a Signature Bank bezárásáról vált ismertté.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató