2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Magyarázkodik Sanna Marin, szerinte nem is ígért vadászgépeket Ukrajnának

Az yle.fi finn portál arról tudósít, hogy Sanna Marin miniszterelnök most azt mondta, mégsem ígért vadászgépeket Zelenszkijnek.

Sanna Marin finn miniszterelnök múlt héten Kijevbe látogatott, ahol Volodimir Zelenszkij elnökkel tárgyalt. Mint kiderült, a finn miniszterelnök a hadvezetés tudta nélkül ígért vadászgépeket Zelenszkijnek. Később egyre nagyobb a botrány lett a finn kormányfő vadászgépekkel kapcsolatos kijelentése miatt, ám Sanna Marin továbbra sem volt hajlandó korrigálni a szavait, nem nyilatkozott az ügyben. 

Magyarázkodik a finn kormányfő

A legújabb fejlemény, hogy Sanna Marin egy hétfői kampányeseményen azt mondta,

nem ígérte oda Zelenszkijnek a vadászgépeket, csak egy lehetőséget hozott szóba.

A kormányfő szerint Ukrajnának egyre komolyabb fegyverekre lesz szüksége az oroszok ellen, így helyesnek érzi, hogy a vadászgépek szállításáról is meginduljon egy konzultáció. Finnország Hornet típusú vadászrepülőit azonban csak 2025-ben kezdi el leszerelni, a helyükre amerikai F-35-ös repülők érkeznek majd, a flotta átalakítása pedig 2031 környékére fejeződik be.

Korábban Juha-Pekka Kerenen, a légierő parancsnoka újságírói kérdésre elárulta: velük senki sem egyeztetett az ügyben. Az Unian ukrán lap pedig arról ír, Kerenen szerint a Sanna Marin korábbi ígérete azért is nagyon furcsa, mert addig biztosan nem mondhatnak le a Hornetekről, amíg nem kapják meg Amerikából az F-35-ösöket.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató