2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Törnek előre az oroszok Bahmutban – Fontos hídfőállás veszett el

Betört az orosz Wagner csoport a Bahmut északi részében található iparnegyedbe és egyebek mellett elfoglaltak egy olyan gyárat is, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tavaly még ukrán katonákat tüntetett ki.


A Vosztokmas-üzem elestéről fényképes bizonyítékok is kikerültek: a Wagner csoport zsoldosai az iparlétesítmény ugyanazon részén fotózkodtak, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tavaly decemberben Bahmut védőit tüntette ki.


Julian Röpcke, az eseményről beszámoló német újságíró szerint az ukránok fontos hídfőállást vesztettek el Bahmut északi részében, az ipari terület elvesztésével „elvesztették a reményt” a frontvonal stabilizálására. Ő úgy látja, az oroszok ezentúl utcáról utcára tudnak haladni tovább Bahmut nyugati részében.

A Wagner Bahmut déli részében is próbál támadni, miközben a város keleti oldalát már múlt héten elfoglalták.

A War Mapper értékelése szerint a déli éket az ukránok visszafogták: a Bahmutkova folyó mentén előre törő Wagner-zsoldosok támadását sikerült megállítani.

Az ukrán vezetés továbbra is azt kommunikálja, hogy minden áron megtartják Bahmutot, mivel a város védelme kulcsfontosságú a Donbasz védelme szempontjából, illetve az orosz haderő veszteségei a térségben még mindig nagyon súlyosak.

Rob Lee független geopolitikai elemző a napokban kritizálta az utóbbi érvet:

Azt amúgy, hogy az orosz haderőnek és a Wagnernek súlyos veszteségei vannak, senki nem vitatja, maga Jevgenyij Prigozsin zsoldosvezér is elismerte a napokban, hogy lehet, hogy Bahmut lesz a Wagner utolsó csatája. Ugyanakkor az vitathatatlan, hogy az elmúlt napokban jelentős előretörést valósítottak meg az oroszok a városban, és annak térségében.

(Portfolio)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató