2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Németországnak eddig egy eurót sem sikerült a hadsereg fejlesztésére költenie az erre létrehozott különalapból

Olaf Scholz német kancellár nem sokkal az orosz-ukrán háború kitörése után, tavaly májusban jelentette be, hogy Európa legnagyobb, NATO-n belüli, konvencionális haderejét hozza létre, amire plusz 100 milliárd eurót szántak. A lendületes bejelentések ellenére a német parlament védelmi megbízottjának jelentéséből mégis az derült ki, hogy

egy év alatt egyetlen eurót sem költöttek a hadsereg modernizálására a különalapból.

Mindezt ráadásul egy kormánypárti, szociáldemokrata megbízott állapította meg. Eva Högl szerint a Bundeswehrben minden nagyon lassan halad, ezért az új védelmi miniszternek fel kell gyorsítania a beszerzési folyamatokat. Olyan eseteket is felsorolt, amikor a katonáknak akár 10 évet kellett várniuk a felszerelésre. Például a helikopterpilóták új repülősisakjainak beszerzése 2013-ra nyúlik vissza, miközben az amerikai fegyveres erők már az 1990-es évek óta használnak ilyen sisakokat, és a piacon is kaphatók.

Hozzátette azt is, hogy szerinte a különalapból származó 100 milliárd euró nem elég a Bundeswehr korszerűsítésére, a fegyveres erőknek összesen 300 milliárd euróra lenne szükségük.

(Süddeutsche Zeitung)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató