2023. június 08. - Medárd
EUR : 369.14
USD : 344.99
Időjárás ikon21°15°

“A politikai státusfoglyok szabadon bocsáttassanak” – a Petőfi szobornál üzentek Budaházyék szabadságáért

Családtagok és Budaházyék mellett kiállók, köztük a Hatvannégy Vármegyei Ifjúsági Mozgalom képviselői a Petőfi szobornál gyűltek össze március 15-e alkalmából. A békés megmozdulással azt üzenték: nincs rendben az, hogy a 2010 előtti nehéz években a nemzeti ellenállás élére állók, elítéltként börtönben töltik a szabadság ünnepét. 10 méter hosszú molinót húztak ki és tartottak a kezükben, a következő felirattal: “A politikai státusfoglyok szabadon bocsáttassanak”.Haraszti Mária, Budaházy György édesanyja szólalt fel elsőként. Azt mondta, úgy látszik nehéz hónap a március a hazafiak életében. Egy éve a március 15-ét még együtt tölthették, másnap kimondták az első fokú ítéletet és letartoztatták fiát és több társát. Idén már március 9-én a rácsok mögé kerültek a Hunnia Mozgalom fegyházbüntetésre ítélt tagjai.

Az egyik szemünk sír, a másik mosolyog, mert nagyon reménykedünk benne, hogy a köztársasági elnök asszony megadja a kegyelmet

-fogalmazott Budaházy György édesanyja.

Nagy Zoltán felesége, Kurucz Janka örökbefogadott sérült fiukkal jelent meg a megmozduláson. Zolikát most, hogy egyedül maradt a gyerekekkel nincs kire hagynia.

Rettenetes egy hét van mögöttünk. Hat gyermeket nevelünk. Zoli nagyon hiányzik mindannyiunknak. Mind fizikálisan, mind szellemileg, mind érzelmileg rendkívül nehéz helytállni otthon egymagam

-mondta Nagy Zoltán felesége. (A Nagy családról a PestiSrácok.hu portréfilmet is készített korábban, amit a többi vádlottról készült portréfilmmel együtt ITT nézhetnek meg.)

Trencsányi Bernadett, Budaházy György felesége is a köztársasági elnöki kegyelemebe vetett hitét, reményét hangsúlyozta. De kiemelte azt is, hogy mennyire igazságtalan egy olyan ítélet, ami 14 éve tartó büntetőeljárás végén született méghozzá oly módon, hogy férjét, Budaházy Györgyöt például először 13, majd 17, végül 6 évre ítélték ugyanúgy terror bűncselekmények miatt, miközben  a Fővárosi Ítélőtábla bírája azt is kimondta, a vádlottak nem terroristák és hasznos tagjai a társadalomnak.

Budaházy Edda, György testvére pedig megjegyezte, hogy családjuk több száz évre visszamenőleg mindig a hazát szolgálta, ha kellett a vérével.

Ezt is ki fogjuk bírni, és Budaházy György alakja annál nagyobbra fog nőni a hazafias érzelmű emberek szemében, minél tovább tartják benn őt

-fogalmazott Budaházy Edda.

Felszólalt az eseményen Gyurka Blanka is, aki a Hunnia-ügy tizedrendű vádlottjaként állt még nemrég a bíróság előtt együtt a többiekkel, mielőtt januárban Novák Katalin államfő kegyelemben részesítette.

Amíg nem szabadul fel mindenki a vádak alól és nem kapja meg mindenki ezt a szabadságot, addig nincs ennek vége, addig nincs teljes szabadság 

-emelte ki Gyurka Blanka.

Mint ismert március 9-én a Fővárosi Ítélőtábla másodfokon hirdetett ítéletet a Hunnia-ügyben, melyben jelentősen enyhítette ugyan a vádlottak elsőfokú ítéletét, de így is a 10 vádlott közül 6-nak fegyházba kellett vonulnia. Budaházy Györgyöt 6, társait 5 és fél, 5, 2 illetve másfél év fegyházbüntetésre ítélték. Török Zsolt tanácsvezető bíró azt mondta, mivel a vádhatóság nem ejtette a vádat, tőle mindenki azt várja, hogy lezárja ezt az ügyet. Megállapította, hogy a vádlottak nem terroristák, ráadásul életük is megváltozott az elmúlt másfél évtizedben. Esélye sincs annak, hogy bűncselekményt követnének el, mind hasznos tagjai társadalomnak. Éppen ezért a törvényi minimumot szabta ki, ami a vád szerinti terrorbűncselekményekért adható (ketten kaptak kicsivel többet a törvényi minimumnál). Leszámítva a letartóztatásban és háziőrizetben töltött időt, Budaházynak még 2 év 3 hónapot, többeknek 4-5 év közötti időt kell még a fegyházban tölteni, hiszen a csoportos elkövetés miatt a kedvezményből is ki lettek zárva. Hatuk ítélete már jogerős, négy vádlott büntetőpere harmadfokon folytatódik. Kegyelmi kérvényük Novák Katalin köztársasági elnök elbírálására vár, illetve a büntetés félbeszakításáról szóló kérelem az igazságügyi miniszter döntésére.

(Pestisracok.hu)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató