2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Európára is átterjedt az amerikai bankpánik, nagy bajban a Credit Suisse

Habár vasárnap állami mentőcsomagot kapott az Egyesült Államokban bajba kerülő bank, a pénzügyi szektor stabilitásával kapcsolatos kétségeket továbbra sem sikerült eloszlatni.

Tegnap nagyot estek a vezető pénzintézetek részvényei, miután a svájci Credit Suisse legnagyobb pénzügyi támogatója, a Szaúdi Nemzeti Bank bejelentette, hogy többször nem fogja kisegíteni a CS-t. A szaúdiak tavaly decemberben még 1.75 milliárd frankos tőkeinjekcióval állították talpra a már akkor is gyenge lábakon álló svájci bankot.

A Credit Suisse papírjai több mint 30 százalékos eséssel reagáltak a hírre, a nap folyamán pedig más európai bankok részvényének kereskedését is fel kellett függeszteni, miután azok is elérték a napon belül megengedett maximális veszteséget.



Az esti órákban a svájci jegybank közleményt adott ki, hogy szükség esetén hajlandó segítséget nyújtani a Credit Suisse-nek, egy hajnalban érkező hír pedig arról számolt be, hogy 54 milliárd dolláros kölcsönt biztosítanak a bajba jutott bank számára. A Credit Suisse csődje nagy problémákat okozhatna, a bank ugyanis több mint 574 milliárd dolláros eszközállománnyal rendelkezik. Kontextusba helyezve ezt a számot a bank anyaországának, Svájcnak az éves GDP-je 800 milliárd dollár.

Az ügy pikantériája, hogy az Európai Központi Bank épp ma tartja következő kamatdöntő ülését. Mivel a térség tagállamaiban továbbra is magas, és helyenként még mindig növekvő pályán mozog az infláció, a jegybanktól 0.5%-os kamatemelést vártak az elemzők, a megingó bankrendszer miatt azonban kérdés, hogy ezt hajlandóak lesznek-e meglépni.

Ha igen, az a tőzsdék további eséséhez vezethet és még kellemetlenebb helyzetbe hozhatja a bankokat. Ha nem, az infláció okozhat még nagyobb problémákat.

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató