2023. április 02. - Áron
EUR : 380.99
USD : 349.85
Időjárás ikon14°

"Sátánisták azok a magyarok, akik le akarják dönteni a kereszteket - fenyegetőznek a román nacionalisták

Az úzvölgyi katonatemetőben törvénytelenül felállított ortodox betonkeresztekhez kötözik magukat a román nacionalisták, amennyiben a hatóságok elkezdenék a bírósági döntés végrehajtását. A Nemzet Útja (Calea Neamului) és az Ortodox Testvériség (Fratia Ortodoxa) nevű szervezetek képviselői által tartott keddi, sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón egyebek mellett az is elhangzott, hogy 

sátánisták azok a magyarok, akik le akarják dönteni a kereszteket.


Mihai Tarnoveanu, a Nemzet Útja magyarellenes szervezet vezetője közölte: a pereskedés folyatódik, mivel a dormánfalvi polgármester rendkívüli jogorvoslati kéréssel fordult a Legfelsőbb Bírósághoz. Tarnoveanu egyébként 2022-ben Orbán Viktor miniszterelnök tusnádfürdői beszéde közben próbált provokálni: néhány társával  egy román nyelvű molinót feszített ki „Van, ami örök: Erdély román föld” felirattal. 

Az úzvölgyi katonatemető ügyében egy hónappal ezelőtt született jogerős bírósági döntés, melynek értelmében el kell bontani a törvénytelenül felállított román ortodox betonkereszteket. 
A Bákó Megyei Táblabíróság alaptalannak ítélte a fellebbezést, s egyben megerősítette a Csíkszentmártonnak kedvező elsőfokú ítéletet, amellyel az igazságszolgáltatás elrendelte a bontást. A magyar katonatemető több román nacionalista megemlékezés helyszíne volt az utóbbi években.

A csíkszentmártoni polgármesteri hivatalt az úzvölgyi katonatemető ügyében képviselő Mikó Imre Jogvédő Szolgálat vezetője, Benkő Erika, akkor azt mondta, mérföldkőnek tekinti a pénteki bírósági döntést. 

Hozzátette: arra számít, hogy a csíkszentmártoni polgármesteri hivatal végrehajtókhoz folyamodik a betonkeresztek elbontása ügyében. 

Birtalan Sándor, Csíkszentmárton polgármestere ugyanakkor úgy fogalmazott „nem lesz egy sétagalopp” a sírkert eredeti állapotának a visszaállítása. Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke megelégedéssel nyugtázta a bírósági döntést, de mint mondta, tisztában van azzal, hogy az ítélettől a végrehajtásáig hosszú az út. 

(MNO)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató