2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Moszkvába utazik a kínai elnök

A jövő héten – az orosz-ukrán háború kezdete óta először – Moszkvába utazik Hszi Csin-ping kínai elnök.
Az oroszok és a kínaiak az utóbbi hetekben több alkalommal is nyilatkoztak arról, hogy nagyon jó a két ország együttműködése. Február végén beszélt erről Vlagyimir Putyin orosz elnök is, amikor Vang Ji kínai államtanácsost fogadta hivatalában.

Putyin akkor üdvözletét küldte „barátjának”, Hszi Csin-pingnek, a Kínai Népköztársaság elnökének, és azt is hozzáfűzte, hogy a korábban megbeszéltek értelmében 

OROSZORSZÁGBA VÁRJA SZEMÉLYESEN A KÍNAI ELNÖKÖT IS. 

A  CNN szerint  most a kínai külügyminisztérium közölte, hogy sor kerülhet erre a találkozóra. Mint írták, Hszi Csin-ping március 20. és 22. közt tesz hivatalos látogatást Oroszországban. 

Mindeközben a Kreml azt írta, hogy a két elnök a partneri kapcsolatok továbbfejlesztéséről, és a „stratégiai együttműködésről”  fog párbeszédet folytatni a találkozón.

Hozzátették azt is, hogy szó lesz a nemzetközi politikában történő orosz-kínai együttműködésről, és várhatóan több kétoldalú megállapodást is aláírnak majd a felek.

A Wall Street Journal korábban már írt arról a saját értesülése alapján, hogy a kínai elnök Moszkvába mehet a jövő héten, ezt erősítette meg most a kínai külügyminisztérium, valamint a Kreml közleménye. Az amerikai lap szerint a kínai elnök a moszkvai találkozó után Zelenszkijjel is beszélhet majd.

 

(Index)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató