2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

A Krím félszigeten tett látogatást az orosz elnök

Az orosz állami média jelentései szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök a Krímbe látogatott, hogy megemlékezést tartson a félsziget Ukrajnától való elcsatolásának kilencedik évfordulója alkalmából.



Vlagyimir Putyin elnök megérkezett a Krímbe az Oroszországgal való újraegyesítés évfordulóján – derül ki a Vestyi Telegram-csatornáján közzétett videóból. Korábban a Kreml sajtótitkára úgy tájékoztatott, hogy az államfő videókonferencián vesz részt az ünnepségen.

Az államfő Szevasztopolba érkezett, ahol megmutatták neki a Korszun művészeti iskolát és egy gyermekközpontot Herszonészoszban.

Mindkettőt a “Taurikus Herszonészosz” történelmi-erkölcsi park építésének első fázisában készültek megnyitni. A Korszun Központ a Szevasztopolba érkező gyermekek számára készült, hogy megtekinthessék a számos látnivalót. Egyszerre 300 gyermeket tud fogadni az ország minden részéből. A modern művészeti iskola a város kreatívan tehetséges fiatal lakosai számára olyan hely lesz, ahol az ókori és bizánci műemlékek példáin keresztül ismerhetik meg a világ művészeti örökségét.

A Krím és Szevasztopol az Oroszországhoz csatlakozás kilencedik évfordulóját ünnepli. A két terület 2014. március 18-án vált újra orosz területté az ukrajnai államcsíny után tartott népszavazást követően.

A Krímben a választók 96,77 százaléka, Szevasztopolban pedig 95,6 százaléka szavazott igennel. Ukrajna a félszigetet saját, de ideiglenesen megszállt területének tekinti, és ebben a Nyugat támogatja.

Moszkva többször is azt hangoztatta, hogy a krími lakosok demokratikusan, a nemzetközi jog és az ENSZ alapokmányának teljes tiszteletben tartásával hozták meg a döntést. Putyin szerint a Krím kérdése végleg lezárult.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató