2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Toroczkai a NATO kapcsán: Nem szeretném, ha a magyarok ágyútöltelékek lennének

A Mi Hazánk elnöke szerint „az az elérhető álom a katonai semlegesség szempontjából, ami Ausztriát jellemzi”.

Az Ultrahang élő adásában Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke, országgyűlési képviselő volt Király Tamás műsorvezető vendége. A beszélgetés során kitértek Magyarország NATO-tagságára, illetve arra is, hogy milyen következményekkel járna, ha kilépnénk ebből a katonai szövetségből.

A politikus hangsúlyozta, hogy számára „az osztrák [katonai] semlegesség példaértékű.” „Itt a politikai modellt kell nézni, hogy

ugyanakkora ország, mint Magyarország, Európa közepén képes semleges országként létezni”

– fogalmazott a Mi Hazánk elnöke.

Toroczkai ezután kitért arra is, hogy Ausztria mellett ott van az ugyancsak semleges Svájc. „De Svájcot azért nem szoktam példaként hozni, mert a svájci hadsereg és a hadsereghez való hozzáállás az annyira kiemelkedő, hogy attól mi annyira mesze vagyunk. (...) Svájc egy etalon” – jelentette ki. Majd leszögezte, hogy az az „elérhető álom a katonai semlegesség szempontjából, ami Ausztriát jellemzi”.

A semleges országokkal kellene együttműködni

Az ellenzéki politikus úgy véli, hogy együtt is kellene működni az említett országokkal, a NATO-t azonban „gyarmattartó, amerikai érdekeket kiszolgáló” szervezetként jellemezte. „Ami azért veszélyes, mert egy másik nagyhatalmi, terjeszkedni akaró birodalommal, Oroszországgal ütközik, és mi itt vagyunk a pufferzóna környékén.

Nem szeretném, ha a magyarok ágyútöltelékek lennének”

– húzta alá Toroczkai László.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató