2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

A Skoda közölte, hogy 700 millió eurós vesztességgel jár az orosz piac elhagyása

A cseh Skoda Auto autógyártó, a német Volkswagen egyik egysége közelebb került ahhoz az üzlethez, hogy eladja eszközeit és kivonuljon Oroszországból – jelentette be a héten Klaus Zellmer, a vállalat vezérigazgatója.

A Skoda közel 700 millió eurós veszteséget szenvedett el a második legnagyobb piacáról történő kivonulással és a nyugati szankciók által a logisztikai láncokban okozott zavarok miatt. Az autók és alkatrészek Oroszországba irányuló exportja is leállt.

“A Volkswagen-csoport különböző forgatókönyveket elemzett az oroszországi üzleti lehetőségeink jövőjére vonatkozóan” – mondta Zellmer újságíróknak, hozzátéve, hogy “a preferált lehetőség a Volkswagen Group Russia eszközeinek eladása… egy harmadik félnek”.

Nem volt hajlandó részleteket közölni az üzletről, amíg azokról minden fél meg nem állapodik, de megjegyezte, hogy az eladásról szóló tárgyalások “a végső fázisban vannak”.

Az autógyártó, amely 2022-ben világszerte mintegy 780 ezer autót gyártott, nem sokkal azután függesztette fel a termelést két oroszországi gyárában, Kalugában és Nyizsnyij Novgorodban, hogy az EU Ukrajna kapcsán szankciókat vezetett be. A kalugai üzem évi 225 ezer jármű gyártási kapacitásával a Volkswagen Tiguan, a Volkswagen Polo és a Skoda Rapid modelleket szerelte össze.

Tavaly a Skoda oroszországi gyártása a hivatalos adatok szerint 18 300 autóra zuhant a 2021-ben leszállított 90 400 autóról.

Az autógyártó nettó nyeresége 11,7%-kal 489 millió euróra esett vissza 2022-ben, amit a nyersanyagárak meredek emelkedése és a globális ellátási lánc zavarai befolyásoltak.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató