2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Zelenszkij: Oroszországot a Szíria ellen elkövetett agresszióért is felelősségre kell vonni

Nemcsak Ukrajna hanem más országok ellen elkövetett agresszióért is felelősségre kell vonni Oroszországot és partnereit az ukrán elnök szerint.

„El kell szigetelnie a világnak mindazokat, akik fegyvereket gyártanak az Ukrajna elleni terror céljára - beleértve a Sahíd drónok szállítását -, akik segítenek Oroszországnak az agresszió szításában, akik támogatják a nemzetközi jog oroszországi megsemmisítését”- tette hozzá szombat esti videóüzenetében Volodimir Zelenszkij. Továbbá hangsúlyozta, hogy a szírek nem kaptak megfelelő nemzetközi védelmet. "A szíriai városokat ugyanúgy rombolták le az orosz bombák, mint a mi ukrán városainkat”.

Szombaton további szankciókat vezetett be Ukrajna Bassár el-Aszad szíriai elnök, Huszein Arnúsz miniszterelnök és Fejszál Mikdad külügyminiszter ellen, miután a szír elnök bejelentette, hogy elismeri Oroszország fennhatóságát a megszállt ukrajnai területeket.

A Krím annektálásának kilencedik évfordulóján Vladimir Putyin személyesen látogatott el az oroszok által megszállt Mariupolba. Miközben Pavlo Kirilenko, Donyeck megye kormányzója megerősítette, hogy szombaton orosz erők kazettás lövedékeket lőttek ki Kramatorszkra, amelyben két helyi lakos életét vesztette, nyolcan pedig megsérültek. Az ukrán vezérkar vasárnap reggeli helyzetjelentése alapján 710 orosz katona vesztette életét az elmúlt napokban Ukrajnában, továbbá megsemmisítettek 21 harckocsit, nyolc tüzérségi és három légvédelmi rendszert. Ezzel a teljes orosz hadsereg embervesztesége eléri a 165 ezret.

 

MTI

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató