2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Medvegyev: elképzelhető egy orosz rakétacsapás a hágai bíróság épületére

Dimitrij Medvegyev, az Oroszországi Föderáció Biztonsági Tanácsának elnökhelyettese, volt orosz elnök és miniszterelnök hétfőn a Telegramon azt írta: Szörnyű következményei lesznek a nemzetközi jogra nézve a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) Vlagyimir Putyin orosz elnök elleni elfogatóparancsának.

„Úgy döntöttek, hogy egy olyan atomhatalom elnökét állítják bíróság elé, amely nem vesz részt a Nemzetközi Büntetőbíróságban, ahogyan az Egyesült Államok és más országok sem” – írta a politikus.

Az ICC március 17-én adott ki nemzetközi elfogatóparancsot az orosz elnök ellen, miután háborús bűncselekmények és deportálások elkövetésével gyanúsították meg.

A testület szerint alapos a gyanú, hogy Putyint személyes büntetőjogi felelősség terheli gyerekek megszállt ukrajnai területekről történt kényszeráttelepítése miatt, ami háborús bűncselekmény. Oroszország nem részes állama az ICC működését megalapozó Római Statútumnak.

Medvegyev szerint az ICC hitelessége már akkor megszűnt, amikor nem tett semmit az Egyesült Államok afganisztáni és iraki háborús bűntetteinek kivizsgálására.

Hozzáfűzte: a NATO nem fog háborút indítani, ha egy orosz hiperszonikus rakéta csapást mér a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságra. Szerinte az ICC bírái túlértékelik szerepüket, amikor eljárást indítanak a legnagyobb atomhatalom ellen.

„Mindenki Isten és a rakéták figyelő szeme előtt jár. Teljes mértékben elképzelhető egy célzott csapás egy Onyiksz hiperszonikus robotrepülőgéppel az Északi-tengerről a hágai bíróság épületére. Lelőni, sajnos, nem lehet. A bíróság pedig csak egy szánalmas nemzetközi szervezet, nem egy NATO-ország lakossága. Tehát háborút sem fognak indítani. Pánikba esnek. És senki sem fogja sajnálni őket” – írta Medvegyev, arra biztatva a bírákat, hogy „alaposan kémleljék az éget”.

A politikus nem először szólalt meg az ügyben, legutóbb azt írta: a Putyin elleni nemzetközi elfogatóparancsot vécépapírnak kéne használni.

 

MTI nyomán 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató