2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Nő a sztrájkok miatt benzin nélkül maradt benzinkutak száma Franciaországban

Nő azon benzinkutak száma Franciaországban, amelyeken teljesen vagy részben elfogyott az üzemanyag - derül ki a benzinkutak üzemanyaghiányát nyomon követő online szolgáltatás információiból.

Hétfőn 539 benzinkútról hiányzott bármelyik üzemanyagfajta, további 700 töltőállomásról pedig a legnépszerűbb benzin (sp 95 és sp 98) és gázolaj. Számuk valós időben növekszik. Így a francia benzinkutak 10%-ánál már benzinhiány van.

Mint a francia média megjegyezte, a régiókban már elkezdtek torlódások kialakulni a tankolni vágyó autósok miatt.

Március 7-én határozatlan idejű sztrájk kezdődött Franciaországban a nyugdíjreformok ellen. Ezek a gazdaság szinte minden ágazatát érintették, beleértve az energiaszektort is. A francia atomerőművekben, az LNG-terminálokban és az olajfinomítókban is sztrájkok zajlanak.



A CGT-Chimie szakszervezet felhívására a TotalEnergies tulajdonában lévő létesítményekben sztrájkolnak: a Gonfreville-l'Orchet finomítóban a Seine megyében, a Donge finomítóban az atlanti Loire megyében, a La Mede biofeldolgozó üzemben Châteauneuf-les-Martigues községben és a dunkerque-i Flanders finomítóban, ahol "a munkavállalók 100 százaléka" sztrájkol a Force of Workers (FO) szakszervezet szerint.

Szintén sztrájkolnak az ExxonMobil tulajdonában lévő finomítók: a Port-Gerome-Gravanchon finomító a Szajna megyében és a Fos-sur-Mer finomító Bouches-du-Rhône megyében, ahol a dolgozók 93%-a sztrájkol. A CGT szakszervezet kijelentette, hogy "egy csepp üzemanyag sem fogja elhagyni a finomítót". A Petroineos tulajdonában lévő Lavera finomító szintén blokkolva van.

Múlt héten Elisabeth Born francia miniszterelnök a francia alkotmány 49. cikkének (3) bekezdését használta fel arra, hogy a parlament szavazása nélkül keresztülvigyen egy törvényjavaslatot, amely 62-ről 64 évre emeli a nyugdíjkorhatárt. A lépés felháborodást váltott ki a képviselők körében, akik a "demokrácia végét" hirdették. Az ellenzék bizalmatlansági indítványt nyújtott be a kormány ellen, amelyet hétfő délután tárgyalnak majd.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató