2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

64 éve végezték ki Mansfeld Pétert a kommunisták

Ma 64 éve akasztották fel az 1956-os szabadságharc legfiatalabb mártírját, Mansfeld Pétert. Kivégzése napjául szándékosan a Tanácsköztársaság kikiáltásának 40. évfordulóját választották a kommunisták. Hóhérai így ünnepeltek... A 18 éves fiú 13 percig haldoklott a bitón. Ezekért a gaztettekért soha senkit nem vontak felelősségre az egykori pártvezetők közül Magyarországon.

1959-ben ezen a napon végezték ki az 1956-os hőst, Mansfeld Pétert. A forradalom utáni megtorlás legfiatalabb hősét, Pétert, igazságtalanul végezték ki, hiszen, ha el is követte volna azokat a bűnöket, amiket ellene gyártottak egy koncepciós perben, és amit ők bűnnek neveztek, mi pedig hazaszeretetnek, akkor is maximum 5 – 6 év fiatalkorúak börtönében letöltendő büntetést kaphatott volna. De abban a rendszerben ne keressük a jogot és igazságot. Azt csináltak bárkivel, amit akartak.

Az 1956 utáni megtorlásokat végrehajtó Kádár-kormány éppen a sok fiatalkorú felkelő miatt hozott 1957 nyarán olyan rendeletet, amely lehetővé tette a 18 évesnél fiatalabb, de 16. életévüket már betöltöttek kivégzését.

De aki halált kért Mansfeld Péterre, az Mátsik György volt. Mátsik segédmunkásból lett Borsod megyei rendőrkapitány, 32 évesen pedig a fővárosi főügyészség politikai osztályára került. Péter ellen 14 vádpontot hoztak össze, hamis bizonyítékokat is gyártottak. Egy teljes évet szántak arra, hogy egy koncepciós per keretében kivégezhessék 1959. március 21-én, a Tanácsköztársaság negyvenedik évfordulóján…

Részlet a Mansfeld című filmből:

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató