2024. április 26. - Ervin
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Orbán Viktor: Az EU-tagságra pályázó Ukrajna nem hagyhatja figyelmen kívül a területén élő magyarok jogait

A miniszterelnök az e heti uniós csúcstalálkozót előkészítő videókonferencián azt is elmondta, hogy Magyarország a világkereskedelmi ügyekben nem a „blokkosodás", hanem az „összekapcsolódás" mellett áll ki.

Orbán Viktor a videókonferencián Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével, valamint a görög, a szlovén, a szlovák és a lett miniszterelnökkel közösen vett részt – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

A csütörtök-pénteki EU-csúcs napirendjén az ukrajnai háború, valamint gazdasági kérdések: az európai versenyképesség, a belső piac helyzete, illetve az energiaügyek szerepelnek. Ennek megfelelően a csúcsot előkészítő konferencián Orbán Viktor továbbra is azt hangsúlyozta, hogy Magyarország „a béketáborhoz tartozik", ezért továbbra is az azonnali tűzszünetet és a béketárgyalások megkezdését szorgalmazza.

Ukrajna kapcsán aláhúzta, hogy az uniós tárgyalásokon mindig fel kell hívni a kijevi vezetés figyelmét arra, hogy „az EU-tagságra pályázó Ukrajna nem hagyhatja figyelmen kívül a területén élő kisebbségek, így a magyarok jogait".

Kiemelte, hogy „Magyarország a világkereskedelmi ügyekben nem a blokkosodás hanem az összekapcsolódás, az összeköttetések fejlesztése mellett áll ki."

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató