2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Politico: Zelenszkij nem meri kritizálni Kínát

Volodimir Zelenszkij könnyen bírál több országot, köztük Magyarországot és Németországot az Oroszországhoz való közeledés miatt, de nem akarja magára haragítani Hszi Csin-ping kínai elnököt ilyen megjegyzésekkel, és diplomáciai játékot játszik vele, mivel igyekszik megtartani Kínát befektetőként és kereskedelmi partnerként - írja a Politico.



"Zelenszkij szívesen fogalmaz meg kemény kritikákat olyan országokkal szemben, mint Magyarország és Németország, amiért "túl közel kerültek az oroszokhoz". De hosszú diplomáciai játszmát folytat Moszkva első számú szövetségesével, Hszi Csin-ping kínai elnökkel" - írja a lap.

A Politico szerint Kijevnek jó oka van arra, hogy ne haragítsa magára a kínaiakat az Oroszországgal való partnerségük ellenére.

"Zelenszkij inkább szeretné Pekinget játékban tartani, mint befektetőt, kereskedelmi partnert és potenciális közvetítőt, mintsem elidegeníteni őt, és kockáztatni, hogy Hszi Csin-ping jóváhagyjon egy jelentős fegyverexportot az orosz erőknek" - írja a lap.

Hszi Csin-ping március 20-22. között Vlagyimir Putyin orosz elnök meghívására állami látogatáson tartózkodik Moszkvában, ez az első külföldi útja azóta, hogy újraválasztották harmadik kínai elnöki ciklusára. A két vezető hétfő este a Kremlben tartott informális találkozója több mint négy órán át tartott; a két fél kedden tárgyalásokat folytat.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató