2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Továbbra is orosz gázt vásárolnak a finnek

A Gasum állami vállalat továbbra is vásárol földgázt Oroszországtól, azzal érvelve, hogy egy hosszú távú szerződés értelmében mindenképpen fizetnie kell - írja a Bennfentes.net.

A Gasum finn állami gázipari vállalat továbbra is vásárol földgázt Oroszországtól, még azután is, hogy Oroszország ukrajnai inváziója miatt más szerződések és az Oroszországgal folytatott kereskedelem megszűnt.

A finn vámhatóság adatai szerint a Gasum 2022 februárja óta összesen 175 millió euró értékben vásárolt földgázt Oroszországtól. A Gasum megerősítette az Yle-nek, hogy a vállalat 2022 előtt hosszú távú szállítási megállapodást kötött a Gazprommal, és az említett szerződés "még több évig" érvényes.

A Gasum oroszországi gázvásárlásai anyagilag is előnyösek Gennagyij Timcsenko oligarcha számára. A váminformációk szerint Timcsenko részesedéssel rendelkezik a Novatek magáncégben, amely egy gázfolyósító üzem tulajdonosa, és amely a közelmúltban gázszállítmányt szállított a Gasumnak.

A Gasum tagadta ezt az állítást, és azt válaszolta, hogy csak a szerződésükben előírt minimális mennyiséget vásárolták az orosz állami tulajdonú Gazprom cégtől. A finn állampolgársággal rendelkező Timcsenko Vlagyimir Putyin orosz elnökkel való szoros kapcsolata miatt szerepel az EU és az USA szankciós listáján.

Gasum: Szerződés kötelezi Finnországot a fizetésre

A Gasum hangsúlyozta, hogy továbbra is a már meglévő szerződés alapján vásárol gázt Oroszországtól.

"A szerződés egy úgynevezett take-or-pay szerződés, amely a gázszállítási szerződéseknél szokásos. Ez azt jelenti, hogy a Gasum köteles minden évben fizetni egy bizonyos mennyiségű cseppfolyósított földgázért (LNG), akár kapunk Oroszországtól, akár nem" - válaszolta a Gasum az Yle e-mailben.

A Gasum megjegyezte, hogy nincs jogi alapja arra, hogy felmondja a szerződést, vagy választott bíróság elé vigye azt. 2022 augusztusában Tytti Tuppurainen (SDP) európai ügyekért és tulajdonosi irányításért felelős miniszter azt mondta, hogy le kell állítani az orosz gáztermékek vásárlását.

Az EU nem tiltotta meg az orosz gáz eladását, bár egyes tagállamok lépéseket tettek az orosz energiától való elszakadás érdekében.

"A háború kezdete óta a Gasum csak a szerződésben meghatározott minimális mennyiségű LNG-t importálja Oroszországból. További szállításokról nem állapodtunk meg, és a jövőben sem áll szándékunkban" - mondta a cég az Yle-nek.

A Gasum nem válaszolt az Yle azon kérdéseire, hogy probléma-e, hogy a vásárlások Oroszországnak és közvetve Gennagyij Timcsenkonak kedveznek.

(Bennfentes.net)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató