2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Üzemanyagválság Franciaországban: Zavargások Marseille-ben

A francia kormány megpróbálta rekvirálni a sztrájkoló olajraktárak személyzetét az üzemanyaghiány leküzdésére - írja a Hln.be.

A dél-franciaországi Fos-sur-Mer olajraktárban a személyzet 90 százaléka sztrájkol a tervezett nyugdíjreform elleni tiltakozásul. A kormány ezért elrendelte a személyzet egy részének visszavételét. A személyzet munkára kényszerítésével el akarják kerülni a további üzemanyaghiányt a régióban.

Az esti eseményekről ebben a cikkünkben írtunk.

A dolgozók azonban nem engedelmeskednek, összecsaptak a rohamrendőrökkel:

Az illetékes miniszter szerint országos szinten nincs tömeges üzemanyaghiány. Az AFP francia hírügynökség szerint a francia benzinkutak 8 százalékánál nincs benzin vagy gázolaj.

A Franciaországban található mintegy 200 olajtárolóból öt-nyolc van lezárva. Ugyanakkor a finomítóknál is egyre keményebbek a sztrájkok: a termelés leállt többek között a TotalEnergies normandiai és a Petronineas déli Lavéra-i üzemében. A hétfőről keddre virradó éjszaka a biztonsági erők beavatkoztak, hogy feloldják a nyugat-franciaországi Donges-ben lévő kőolajterminál blokádját. A sztrájkolók egy hétig tartották megszállva.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató