2024. július 24. - Kincső, Kinga
EUR : 390.06
USD : 358.25
Időjárás ikon32°21°

HVG: Lesújtó képet fest Magyarországról az Egyesült Államok friss emberi jogi jelentése

Korrupció, szexuális kisebbségek üldözése, civil szervezetek visszaszorítása, a sajtószabadság eltiprása – így látják a tengerentúlról Magyarországot - írja az ukrán propagandaoldal, a HVG.

Március 20-án tette közzé az Egyesült Államok külügyminisztere, Anthony Blinken Amerika 2022-es emberi jogi országjelentéseit. Az Egyesült Államok az ENSZ országairól minden évben készít ilyen jelentéseket, emberi jogokkal foglalkozó civil szervezetekkel együttműködésben.

A mexikóiak így reagáltak amerikaiak jelentésére...A jelentés Magyarországról szóló része "lesújtó képet fest" az országról. Azt írják, hogy az igazságszolgáltatás függetlenségét rendszeresen érik támadások, vagy egyenesen azt csorbítani kívánó törekvések. Ugyanilyen jelzőkkel illették a magyar sajtószabadságot is: szerintük a média szabadságát súlyosan korlátozza a kormány, van, hogy konkrétan cenzúrázzák a médiában megjelenő tudósításokat.

Azt is írják: a civil szervezeteket megfélemlítik, vagy jogi alapon lehetetlenítik el, valamint jogilag és pénzügyileg is szankcionálják azokat a civileket, akik a menekültekkel foglalkoznak. A jelentés szerint a Magyarországra érkező menekültek kiemelten ki vannak téve annak, hogy kitoloncolják őket az országból.

Kiemelik, hogy Magyarországon csorbulnak a szexuális kisebbségek jogai is: szélsőségesek fenyegetik a leszbikusokat, a melegeket, a biszexuálisokat, transzneműeket, valamint a queer és interszexuális személyeket is.

Az Egyesült Államok jelentésében külön ír a magyarországi korrupcióról is: azt írják, az állam meghatározott gazdasági szereplőknek biztosít kiváltságokat. A jelentésben az áll, hogy a kormány ugyan korábban tett néhány tétova lépést arra, hogy a korrupt tisztségviselők tevékenységét azonosítsák, kivizsgálják, a valóban korruptakat pedig bíróság elé is állítsák, azonban azokban az ügyekben, ahol magas szintű politikussal kapcsolatban merült fel a korrupció gyanúja, az ellene való fellépés is korlátozott volt - írta meg a HVG.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató