2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Kiakadtak az ukránok a német Metro áruházra, amiért továbbra is jelen van Oroszországban

Az ukránok szerint az áruház ezzel szponzorálja az orosz agressziót.

Az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség felvette a németországi székhelyű Metro multinacionális élelmiszer-nagykereskedőt a „háború nemzetközi támogatóinak” listájára. A vád? A Metro továbbra is üzletel Oroszországgal, ez pedig az ukránok szerint azt jelenti, hogy finanszírozzák az oroszok agresszióját Ukrajnában

Az ukránok szerint „a fő részvényes, Daniel Kretinsky, szorosan kapcsolódik az orosz gazdaság olaj-, gáz- és bankszektorához” Kretinsky egy cseh oligarcha, aki 29,99%-os részesedéssel rendelkezik a METRO-ban, és tulajdonosa az EPH cseh holdingnak is, amely 2022 első félévében rekordbevételt jelentett az orosz gázüzletágban való nagy részesedésének köszönhetően.

Steffen Greubel, a Metro vezérigazgatója már tavaly tavasszal nyilatkozatban védte a vállalat Oroszországban maradásáról szóló döntését. Most, több mint egy évvel a háború kitörése óta a vállalat szilárdan kitart amellett, hogy továbbra is ott folytatja üzleti tevékenységét.

A Deutsche Welle megkereste a vállalatot, amelyben a Metro azt írta: elítélik az orosz inváziót, ugyanakkor „gondos mérlegelés után döntöttünk úgy, hogy fenntartjuk az orosz leányvállalat működését, mivel a vállalat felelősséget érez az ottani 10 000 kollégáért és számos vásárlónkért is, akik tőlünk szerzik be az élelmiszereiket".

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató