2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Magyarország megbüntetését követeli a baloldali média

Az Európai Parlamenten keresztül gyakorolnának nyomást hazánkra.

A magyarországi baloldali média képviselői azt kérték az Európai Parlament kulturális bizottságának velük találkozó tagjaitól, hogy gyakoroljanak nyomást Magyarországra, esetleg vezessenek be új szankciókat, és közvetlenül támogassák őket – írja az Origo.hu. Az Origo értesülése szerint a találkozón Magyarország elleni határozott fellépés mellett közvetlen uniós forrásokat is követeltek maguknak.

A Sabine Verheyen vezette EP-bizottság tavaly novemberben látogatott Budapestre, hogy többek között a magyar médiahelyzetről tájékozódjon. A bizottság programja szerint november 3-án a küldöttek Pethő Andrással, a Direkt 36 alapítójával, Bozsó Ágnessel a Telex munkatársával, Orbán Gáborral, a Tilos Rádió igazgatójával, Hardy Mihállyal, a Klub Rádió vezetőjével, Polyák Gáborral, a Soros György által támogatott Mérték Médiaelemző Műhely vezetőjével és Kert Attilával, az Euronews magyarországi vezetőjével találkoztak. Tehát

a magyarországi médiahelyzetről eleve csak a baloldali sajtó vezetőitől próbáltak tájékozódni

– írja az Origo. A bizottság jelentése szerint a november 3-i találkozón többek között a szereplők abban egyeztek meg, hogy politikai nyomásgyakorlással kell kényszeríteni az Európai Bizottságot, hogy tovább vizsgálja a magyar helyzetet, és megfelelő szankciókat javasoljon az Európai Tanácsnak.

Mindezek mellett szeretnék elérni a

„független” médiumok közvetlen működési támogatását az európai programokból és alapokból.
Az Origo szó szerint is idézte a dokumentumot:

A meghívott újságírók és médiaszakemberek szerint a probléma kezelésére a megfelelő eszközök a következők:

- Az EU versenyjogának alkalmazása a médiaterület horizontális és vertikális koncentrációjának megtörésére;

- Politikai nyomásgyakorlás az Európai Bizottságra, hogy tovább vizsgálja Magyarország tényleges helyzetét, és javasoljon megfelelő szankciókat a Tanácsnak;

- Közvetlen működési támogatás a független sajtóorgánumoknak európai programokból és alapokból;

- Az európai közszolgálati média működésének határokon átnyúló fejlesztése

Az ügyben a portál megkereste a találkozón részt vevő baloldali médiumok vezetőit, hogy elismerik-e: pénzt kértek Brüsszeltől, és azt, hogy az unió szankcionálja Magyarországot?

Pethő András az Origóval azt közölte, hogy a „Direkt36 részéről én vettem részt azon a bizonyos bizottsági meghallgatáson, amelyen a magyar sajtó állapotáról volt szó. Ha a kérdés arra vonatkozik, hogy én követeltem-e szankciókat, vagy lobbiztam-e a támogatásért, akkor a határozott válaszom az, hogy nem. Pusztán annyit tettem, hogy a bizottsági tagok kérdéseire válaszolva megosztottam a tapasztalataimat a magyar sajtószabadság helyzetének alakulásával kapcsolatban. Emlékeim szerint más jelenlévő újságíró sem tett követelt szankciókat és nem lobbizott támogatásért, de minden egyes elhangzott mondatot nem tudok felidézni.”

„Egyetlen kollégám sem követelt szankciókat Magyarországgal szemben, és nem lobbizott uniós támogatásért a bizottsági tagoknál, ez tehát nem igaz” – ezt Dull Szabolcs, a Telex főszerkesztője közölte az Origóval.

Kert Attila, az Euronews magyarországi vezetője is azt mondta, hogy nem követelt szankciókat Magyarország ellen. „Egyáltalán semmilyen követelésem vagy hasonló megnyilvánulásom nem volt” – tette hozzá.

Az Origo szerint a bizottsági jelentés csak megerősíti, hogy egy végletekig elfogult anyag született. Valóban egy teljesen egyoldalú, a valóságot teljes mértékben figyelmen kívül hagyó baloldali propaganda dolgozatról van szó, főleg a média tekintetében. A portál felhívta a figyelmet, hogy a szóban forgó bizottság a mai napig nem adott magyarázatot arra, hogy miért nem kérdezték meg a hazai médiahelyzetről, azoknak a véleményét is, akik nem a baloldali térfélen foglalnak helyet.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató