2024. május 25. - Orbán
EUR : 387.34
USD : 357.36
Időjárás ikon21°16°

Sokszorosára emelkedik a jegy nélkül utazók büntetési díja a Volánbuszon

2023. április 1-jétől módosul a Volánbusz üzletszabályzata, ami azzal jár, hogy az utazási igazolvány, kedvezményes vagy díjtalan utazásra jogosító okmány nélkül, illetve érvénytelen jeggyel, bérlettel utazók magasabb büntetést kapnak majd az ellenőröktől – írja szerdai közleményében a Volánbusz.


A Volánbusz oldalán elérhető információk szerint eddig a helyszínen és harminc napon belül is 8 ezer forintot kellett fizetni, 30 napon túl pedig 12 ezer forintra emelkedett a pótdíj összege.

-a helyszínen, illetve három munkanapon belül 12 ezer forintot,
-három munkanapon túl, de harminc napon belül 25 ezer forintot,
-harminc napon túl pedig 50 ezer forintot kell fizetni pótdíjra.

Az utólagos bemutatás költsége 1300 forintról 2500 forintra nő. A társaság tájékoztatása szerint a cél, hogy mindenki érvényes jeggyel vagy bérlettel utazzon a Volánbusz járatain.

2022-ben 186 ezer járat ellenőrzése során 12,5 ezer esetben összesen 98 millió forint pótdíjat szabtak ki az ellenőrök. A büntetésekre jellemzően azért szokott sor kerülni, mert az utas fizetés után nem veszi át a menetjegyet, nem tudja igazolni az igénybe vett kedvezményre való jogosultságát, lejárt a kedvezménye, vagy érvénytelen igazolvánnyal (diákigazolvány, hatósági igazolvány, ellátottak utalványa) veszi igénybe azt, esetleg kiemelten kedvezményes bérletét nem a megfelelő viszonylatban használja.

A sajtóközleményben arról is írnak, hogy a három munkanapon belüli befizetést vagy az autóbusz-állomások elővételi pénztáraiban, az ellenőrzéskor átadott tanúsítvány, illetve a pótdíjcsekk segítségével, vagy banki átutalással lehet majd rendezni.

Aki nem él a három munkanapon belüli befizetés lehetőségével, illetve nem tesz eleget az utólagos bemutatási kötelezettségnek, annak a pót- és viteldíj befizetését az ellenőrzéskor kiállított készpénzátutalási megbízásokon vagy banki átutalással kell teljesítenie. Aki harminc napon túl sem teljesíti fizetési kötelezettségét, annak a társaság felszólítást küld, majd fizetési meghagyást, illetve végrehajtást indít a tartozás beszedése érdekében.

Ez április elsejétől úgy néz ki, hogy

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató