2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Többmilliárdos sikkasztással vádolja Zelenszkijt egy ukrán parlamenti képviselő

Geo Lerosz ukrán parlamenti képviselő azzal vádolta Volodimir Zelenszkijt és hivatalának vezetőjét, Andrij Jermakot, hogy fegyverek és lőszerek vásárlásakor többmilliárdos összegeket sikkasztottak el a költségvetésből.

A képviselő elmondása szerint birtokában vannak az ukrán védelmi minisztérium szerződései, amelyek sok érdekes dolgot tartalmaznak.

“Például 2022-ben a védelmi minisztérium bolgár gyártmányú lövedékeket vásárolt az állami tulajdonú Progress vállalaton keresztül. A túlfizetés ezen a három szerződésen 6,7 milliárd hrivnyát (kb 65 milliárd forintot) tett ki – 170 millió euró ment valakinek a zsebébe. Úgy tudjuk, hogy ez a pénz az Jermak és Zelenszkij zsebébe került” – mondta Lerosz a Telegram-csatornáján közzétett videóban.

Állítása szerint a védelmi minisztérium az állami tulajdonú Progress vállalaton keresztül vásárolt lőszert a piaci árnál két-háromszor magasabb áron. Lerosz szerint a vállalatot Olekszandr Mironyuk volt védelmi miniszterhelyettes felügyeli, aki “Jermak embere”.

“Mind Zelenszkij, mind Jermak a korrupció keresztapjává váltak hazánkban… Mielőtt az állami vállalat a Progress beavatkozott ebbe a bolgár gyártmányú lövedékek beszerzésének történetébe, a védelmi minisztérium közvetlenül piaci áron vásárolta a lövedékeket. Aztán a “Progress” és Mironyuk engedélyt kapott az elnöki hivataltól, és elkezdett két-háromszor drágábban vásárolni” – mondta Leros.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató