2023. június 06. - Cintia, Norbert
EUR : 369.42
USD : 345.38
Időjárás ikon18°15°

Gulyás Gergely: A fegyverszállításban nem veszünk részt, csak a védelmi képességek megerősítésében

Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra ismerteti a friss kormányzati döntéseket. 

„Sajnos továbbra is a legfontosabb téma a háború”

, kezdte Gulyás Gergely miniszter a kormányinfót.

Gulyás Gergely azzal kezdte a Kormányinfót, hogy tegnap tárgyaltak az aktuális kérdésekről, a miniszterelnök délután az uniós csúcsra utazott.

A legfontosabb téma az Ukrajnában zajló háború aktuális állása, az elmúlt hetekben egyre több olyan nyilatkozat látott napvilágot, ami a miniszter szerint komoly aggodalomra ad okot, ezek a háború folytatásáról szólnak. A kormány továbbra is fenntartja azt az álláspontját, hogy tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség, a fegyverszállításban nem vesznek részt, de minden olyan, a tagállami, védelmi eszközöket, kapacitásnövelést szolgáló felkészülésben aktívan részt vesznek, ami akár a NATO képességeit erősíti, akár a magyar haderő jobb felszerelését szolgálja.

Gulyás Gergely leszögezte, a NATO-nak világos szabályai vannak, csak akkor bocsátkoznak harcba, amikor egy tagállamot támadás ér, ilyen utoljára 2001-ben történt. Magyarország a szövetség részeként  teljesíti a rá háruló feladatokat a keleti szárny erősítésében, védelmi céllal. Magyarország az elsők között hozott létre olyan magas készültségű NATO-csapatot, amelyben amerikai, olasz, horvát és török katonák is vannak magyar parancsnokság alatt. 

A miniszter azzal folytatta, az EU is aktívabb lett katonai területen, a közös hadsereg egyre több helyen merült fel, most közös uniós lőszerbeszerzésről zajlik tárgyalás, ez egy

csoportos megrendelés hét éves időszakra, ami előnyös Magyarországnak. Az ennek keretében vásárolt lőszereket a magyar haderő fogja használni, Magyarország külföldre nem kíván fegyvereket küldeni.

Jövő héten az Országgyűlés dönt a békepárti határozatról, ami Gulyás Gergely szerint kifejezi az ország álláspontját a háborúról.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató