2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Amerikai tanácsadó: az ukrán tavaszi ellentámadás sokkolni fogja a világot

Az ukrán hadsereg készen áll arra, hogy a következő hetekben hatalmas offenzívát indítson az orosz csapatok ellen, amely megdöbbenti majd a globális közösséget – állította csütörtökön Kijev vezető tábornokának egyik amerikai tanácsadója.

A New Voice című ukrán napilapnak adott interjújában Dan Rice, az iraki háború veteránja, aki jelenleg Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnokának tanácsadójaként szolgál, azt állította, hogy Oroszország komoly akadályokba ütközött, miközben megpróbálta megszerezni az ellenőrzést a Donbassz kulcsfontosságú városa, Artyomovszk felett, amelyet Ukrajnában Bahmut néven ismernek.

Az elmúlt hetekben az orosz erők több falut is elfoglaltak a stratégiai logisztikai csomópont körül, Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magáncég vezetője pedig azt állította, hogy a csoport a város 70 százalékát tartja ellenőrzése alatt. Múlt héten Oroszország helyettes állandó ENSZ-képviselője, Dmitrij Poljanszkij “nagyon rossznak” minősítette az ukrán csapatok helyzetét a terepen, mondván, hogy gyakorlatilag bekerítették őket, és súlyos veszteségeket szenvednek.

Míg maga Volodimir Zelenszkij ukrán elnök “az egyik legnehezebbnek” nevezte a csatát, Rice lebecsülte ezeket a nehézségeket, ehelyett a kedvezőtlen időjárási körülményekre összpontosítva azt állítva, hogy Moszkva “szörnyű időpontot választott a támadásra”.

Kijelentette, hogy amikor tavasszal eljön a “megfelelő idő” Kijev offenzívájára, “Ukrajnának sokkal erősebb hadserege lesz, és sokkal jobb ellátással rendelkezik majd, mint egy évvel ezelőtt”, amikor az ellenségeskedések megkezdődtek.

“ÉS TÁMADÁSBA KELL LENDÜLNIE, HOGY VISSZASZEREZZE A POZÍCIÓKAT. ÉS ÚGY VÉLEM, HOGY TAVASSZAL UKRAJNÁNAK NAGYON ERŐS ELLENTÁMADÁSA LESZ, AMELY SOKKOLNI FOGJA A VILÁGOT” – HANGSÚLYOZTA RICE.

A Politico a múlt héten saját forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy az Egyesült Államok arra számít, hogy Kijev májusban megkezdi az ellentámadást, miután több nyugati fegyvert kapott. A hírportál azt írta, hogy bár Kijev még nem hozott végleges döntést a stratégiájáról, amerikai tisztviselők úgy vélik, hogy az ukrán erők vagy a Dnyeper folyón átkelve nyomulhatnak be a Krímbe – ezt a forgatókönyvet nem tartják reálisnak -, vagy észak felől vonulhatnak be, hogy elvágják a félszigeten lévő orosz csapatokat.

Amikor megkérték, hogy kommentálja a jelentést, Mihajlo Podoljak, Zelenszkij egyik vezető tanácsadója csalódottságának adott hangot amiatt, hogy ilyen érzékeny információk kerültek nyilvánosságra, és kifejtette, hogy bármilyen ellentámadásnak “meglepetésnek kell lennie az ellenség számára”.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató