2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.46
USD : 361.89
Időjárás ikon

D.Macgregor: Az ukránok kétségbeejtő helyzetben vannak

Ismét megosztotta a gondolatait az ukrajnai konfliktusról Douglas Macgregor volt Trump-tanácsadó, az amerikai hadsereg nyugalmazott ezredese.

"Ez egy olyan konfliktus, amelyben tagadhatatlanul vesztésre állunk. Bármit is tesz Washington, nem úgy néz ki, mintha nyernénk. Azt hazudja, hogy győzünk - ez történik Ukrajnában. Az ukránok szívességet tettek Oroszországnak azzal, hogy több tízezer, egyre több és több katonát küldtek a támadásba az elmúlt hónapokban. Több tízezer katonát vesztettek.

A legutóbbi számadatok, amelyeket láttam, nagyon hihetőek, és azt sugallják, hogy az ukránok már 250 ezer embert vesztettek. Ez ijesztő szám egy olyan háborúban, amely még csak egy éve tart.

Most látjuk, hogy ezek a kezdeti 2-2.500 fős dandárok ma már mind 100-200 katonát számlálnak a soraikban. A sebesültek száma pedig 300-400 ezer olyan ember, akik nem fognak tudni visszatérni a soraikba. 

Mi lesz az ukránok következő lépése? Úgy döntenek, hogy összekaparják, amit tudnak, és támadnak, gondolván, hogy ha abbahagyják a támadást, az emberek rájönnek, hogy nincs remény. Az oroszok persze nem sietnek. Valódi erőik kis töredékét harcolták ki a monstre tüzérségi tűzzel támogatott ellenséges támadások hullámaival.

Ez egy olyan háború, mint az első világháború. Az ukránok pedig minden elképzelhető hibát elkövetnek, és kivéreztetik magukat. 

Nem mehetünk így örökké, és ezt Washingtonban megértik, de nem akarják kimondani. Mindenki fenntartja azt az illúziót, hogy Ukrajnában minden rendben van, és a végén ők fognak győzni, hogy az oroszok ostobák, hozzá nem értők. Mindez abszurd! Az oroszok most olyan területeket foglalnak el, amelyek Ukrajna GDP-jének 90%-át adták. Nincs hova menniük sietve. Hagyniuk kell, hogy az ukránok a saját erejüket használják fel. És valamikor, amikor kiszárad a talaj, elkezdenek mozogni. Miért várjuk, hogy az a kalapács nagyot dörrenjen?

Az ukránok kétségbeejtő helyzetben vannak.

Meg kell kezdenünk a tárgyalásokat, és meg kell mentenünk mindenkit, akit csak tudunk. Az újságjaink olyan cikkeket közölnek, amelyek szerint az ukránok teljesen kimerültek. Borús képet festenek. Szerintem ez egy módja annak, hogy felkészítsük az amerikaiakat Ukrajna elkerülhetetlen elvesztésére. Azt remélik, hogy enyhíteni tudják a csapást, amikor az bekövetkezik.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató