2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.46
USD : 361.89
Időjárás ikon

Matolcsy György: Magyarország valódi erősségeire kell támaszkodni

A jegybankelnök szerint újra kell indítani a reformpolitikát.

Vissza kellene térni a reformokhoz, mert letért az egyensúlyi növekedési pályáról Magyarország, elakadt a felzárkózási folyamat – mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke legújabb könyvének, az Olvasónapló első kötetének bemutatóján a jegybank épületében.

A Növekedés.hu beszámolója szerint a jegybankelnök azt mondta, hogy

„Magyarország valódi erősségeire kell építeni a sikeres gazdaságpolitikát,

ilyen az egészségipar, a tudás, az oktatás, a tehetség, a víz és az élelmiszeripar.

„Mindenki hibázhat, sosem késő korrigálni” – fogalmazott. Beszédében Matolcsy György kiemelte: volt egy magyar gazdasági siker, és 2000 körül egy széles autópálya nyílt a felzárkózáshoz, amely bezárult, és következett – Demján Sándor szavaival élve – egy elvesztegetett évtized.

A felzárkózási pályát újranyitották 2010-ben, és az Új Széchenyi Tervtől kezdve a Széll Kálmán Terven át az otthonteremtő programokig számtalan sikerre került sor. A siker receptje mindig is az egyensúlyi politika volt, most azonban megint letért Magyarország az egyensúlyi növekedés útjáról.

„Öt év reformja hozott öt év felzárkózást, de elmaradt az új reform, és az fenyeget, hogy lassul a felzárkózás”

– tette hozzá. Mint mondta, elakadt a felzárkózás 2021-ben: az uniós átlag 76 százalékáról visszaestünk a 75 százalékra. A rendszerváltás óta eltelt 32 év legsikeresebb éve 2001 volt a jegybankelnök szerint, ha az akkori felzárkózás folytatódott volna, most Olaszországot előzhetnénk.

Elmondta, hogy jövőkép nélkül eddig még senkinek nem sikerült a felzárkózás, ezért mérhető célokból és az azokhoz rendelt időpontokból álló jövőképre van szükség. „Az a cél, hogy Európa első öt országba bekerüjünk nem mérhető cél, márpedig csak az a célkitűzés teljesülhet, ami mérhető” – tette hozzá.

A jó célok között említette például az energiafüggetlenséget, amelyet már a 2009-es programban is szerepeltettek. Továbbá Magyarország Európa vezető egészségügyi központja lehet, és a gyógyászati iparban a vízre is lehet építeni. Kiemelte:

„az az ország nyer, amely az erősségeire támaszkodik, és nem hagyja, hogy mások mondják meg, mi a jó neki”.

„Az energiaigényes fejlesztési program nem a hazai erősségekre épít. Ehelyett a hazai tehetségre, a tudásra, az egyetemekre, a gyógyító Magyarországra, az élelmiszeriparra és a Kárpát-medencére kell építeni” – mondta. 

Matolcsy György hangsúlyozta: bátor reformok kellenek a sikerhez „2015-ig bátor reformokat hajtottunk végre, amit az MNB folytatott, és volt még jó húzás, babakötvény, a 9 százalékos társasági adó, de elmaradtak a reformok”  – fűzte hozzá. „Ha nem indul újra a reformpolitika, nem tudunk visszatérni a felzárkózás útjára” – figyelmeztetett a jegybankelnök. 

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató