2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.46
USD : 361.89
Időjárás ikon

Pákh Imre bepereli a városi tanácsot a munkácsi Turul-szobor lerombolása miatt

A szobrot egy légiriadó alatt döntötték le.

Beperelte a munkácsi városi tanácsot Pákh Imre, amiért az elrendelte a Turul-szobor törvénytelen és barbár ledöntését – tudta meg a Blikk. A magyar-amerikai üzletember, akinek a Turul-szobor felállítása köszönhető a munkácsi vár bástyájára, nem hagyja annyiban Baloga-klán akcióját – írja a Blikk.

A lap úgy tudja, hogy a nemzetközi és a hatályos ukrán jogra való tekintettel nem magyar és nem is amerikai ügyvédet bízott meg, hanem egy olyan jogászt, aki az ukrán ügyvédi kamara tagja. A blikk azt írja, hogy

a megfélemlítés miatt egyetlen helyi ügyvéd sem vállalhatta az ügyet.

Ezért egy olyan ukrajnai ügyvédet kért fel, hogy beperelje a munkácsi városi tanácsot, aki Munkácstól sok száz kilométerre praktizál. Arról egyelőre nincs hír, hogy a munkácsi városi bíróság mikorra tűzi ki a tárgyalást.

A per tárgya, Pákh Imre szerzői jogainak megsértése. A Blikk által megkérdezett jogi szakértő, dr. Strasser Tibor szerint a munkácsi

per és annak kimenetele megmutatja majd, hogyan állnak ma a jogállam ügyével Ukrajnában.

Pákh Imre azt tervezi, hogy Ukrajna után Amerikában is pert indít a szobor ledöntése miatt. „Azért a tengerentúlon is, mert amerikai állampolgárként a saját tulajdonomat akarom megvédeni. Maga a Turul-szobor ajándék a városnak, de a jog szerint az ajándék visszaperelhető, ha méltatlanul bánnak vele. Az obeliszk pedig, amelyre a Turul-szobor helyett most az ukrán kis nemzeti címert állították, a családom tulajdona, többszörösen is, az édesapám vásárolta össze nagy titokban, még a szovjet időkben, a régi szobor megmaradt részeit, és beépítettük azokat az obeliszkbe” – fogalmazott a műgyűjtő. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató