2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Zuhan a Deutsche Bank: megvan az európai bankrendszer következő gyenge láncszeme?

Harmadik napja esnek a Deutsche Bank részvényei, és csak pénteken már 8,5%-os esést mutatnak, miután a bank fizetésképtelensége elleni biztosítás költsége erőteljesen megugrott csütörtök este.



Ezzel az öthavi mélypont közelében, 8,52 eurón tartózkodik a legnagyobb német bank árfolyama. A bank csődbiztosításának ára, vagyis CDS-felára tegnap az előző napi 134 bázsipontról 191 bázispontra nőtt, jelenleg pedig már 207 ponton tartózkodik. A Reuters szerint ekkora emelkedés még nem történt a Deutsche Bank CDS-felárában.



Közben a Deutsche Bank egyes kötvényei is eladási nyomás alatt állnak. A 7,5%-os kamatozású kiegészítő Tier-1 dolláros kötvényei (AT1) 1 centtel 74,716 dollárcentre estek, hozamuk pedig 22,87%-ra emelkedett, ami duplája a két héttel ezelőtti szintnek.

A bankok által kibocsátott AT1 kötvények azóta vannak nyomás alatt, hogy a Credit Suisse a hétvégén kénytelen volt 17 milliárd dollár értékben leírni AT1 kötvényeit az UBS által végrehajtott kényszervásárlás részeként, ugyanakkor e kötvényekkel kapcsolatos széleskörű aggodalmakat elvileg tompítja, hogy az eurózóna szabályozásával ellentétben a Credit Suisse kötvényprospektusai kifejezetten tartalmazták azt a kitételt, hogy az AT1 kötvényesek nem előzik meg a kielégítési sorrendben a részvényeset, vagyis lehetséges volt az a svájci banknál, hogy a kötvényesek minden pénzüket elvesztik, a részvényesek viszont nem – hívja fel a figyelmet korábbi cikkében a Reuters. Az eurózóna hatóságai ezzel szemben jelezték, hogy az EU-s szabályozás alapján az AT1 kötvényesek sosem előzik meg a részvényeseket - írja a Portfolió.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató