2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

A lengyel kormányfő Németországot kritizálta az ukrán háború miatt

Mateusz Morawiecki szerint a németek nem voltak olyan nagylelkűek, mint amilyennek lenniük kellett volna, ugyanakkor értékelte, hogy Berlin Leopard harckocsikat küld a háborúzó országba.

Mateusz Morawiecki a Politicónak adott interjújában felszólította az EU-t és a NATO-t, hogy vizsgálják meg annak a lehetőségét, hogy miként lehet ösztönözni a katonai beruházásokat. A lengyel miniszterelnök az EU brüsszeli csúcstalálkozóját követően készült interjúban bírálta Németországot, mert szerinte lemaradt Ukrajna támogatásában, azt mondta, több fegyvert, lőszert kellene küldenie, és több pénzt kellene adnia Ukrajnának, mert ők a leggazdagabbak.

Úgy fogalmazott, „nem voltak olyan nagylelkűek, mint amilyennek lenniük kellett volna,

én továbbra is erre bátorítom őket".

Ugyanakkor elismerte, hogy Berlin politikai változtatásokat hajtott végre, ezek közé tartoznak a hadsereg modernizálására irányuló hatalmas beruházások és a fegyverek háborús övezetbe való küldésének tilalmának feloldása. Külön kiemelte, hogy Németország  Leopard harckocsikat küld Ukrajnába.

A konzervatív lengyel vezető többek között azt is javasolta, az EU vizsgálja meg annak lehetőségét, hogy védelmi célokra hitelt vegyen fel.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató