2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Biden és a kanadai miniszterelnök támogatást ígér Ukrajnának

Joe Biden amerikai elnök és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök kiállt az önkényuralmi rendszerek ellen. Biden a kanadai fővárosba látogatott, néhány nappal azután, hogy Kína és Oroszország vezetői moszkvai csúcstalálkozót tartottak, írja a Guardian.



A Reuters jelentése szerint a képek, amelyeken Biden és Trudeau pénteken Ottawában egymás mellett állva jelentett be megállapodásokat, ellenpontot jelentettek a napokkal ezelőtti moszkvai jelenettel szemben.

Ott ugyanis a kínai elnök, Hszi Csin-ping és az orosz elnök, Vlagyimir Putyin szorosabb kapcsolatokat ígért, miközben Oroszország Ukrajna ellen háborúzik. A Trudeau-val tartott közös sajtótájékoztatón Biden megkérdőjelezte Kína és Oroszország együttműködését, megjegyezve, hogy Kína nem szállított fegyvereket Oroszországnak. Biden elmondta, hogy az USA bővítette szövetségeit, többek között a NATO-val, Dél-Koreával és Ausztráliával is.

Biden a kanadai parlament előtt felszólalva azt mondta, hogy a két ország a NATO tagjaként „a NATO területének minden centiméterét meg fogja védeni”. Trudeau a sajtótájékoztatón azt mondta: Ma megerősítettük, hogy határozottan támogatjuk az ukrán népet, amely megvédi magát Putyin brutális inváziójával szemben.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató