2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Oroszország szerint ellenséges cselekedet a MiG-ek átadása Ukrajnának

Szlovákia ezzel a lépésével "durván megsértette" az Oroszországgal 1997 áprilisában kötött kormányközi megállapodást



Pénteken Oroszország ellenséges lépésnek és a nemzetközi kötelezettségek megsértésének nevezte a négy MiG-29-es vadászgép Szlovákiából Ukrajnába történő átszállítását. Az Orosz Szövetségi Katonai-Műszaki Együttműködési Szolgálat közleményét pénteken az Interfax ügynökség közölte.  

Szlovákia ezzel a lépésével Moszkva szerint “durván megsértette” az Oroszországgal 1997 áprilisában kötött kormányközi megállapodást, amely megtiltja fegyverek, katonai felszerelések vagy know-how harmadik félnek történő értékesítését vagy átadását a másik szerződő fél írásos hozzájárulása nélkül.

„Szlovákia ezen lépését ellenséges cselekedetnek tekintjük az Orosz Föderáció ellen, amelynek célja a kétoldalú kapcsolatok tönkretétele”

A szlovák védelmi minisztérium csütörtökön megerősítette az első négy MiG Ukrajnába szállítását. Ukrán pilóták vitték őket Ukrajnába a szlovák fegyveres erők segítségével. Szlovákia 13 MiG-et és a Kub légvédelmi rendszer egy részét tervezi átadni Ukrajnának.   Az Interfax hozzáteszi, hogy egyes források szerint ez a múlt század 80-as éveiben kifejlesztett könnyű vadászgép a világ öt legkelendőbb vadászrepülőgép-típusa közé tartozik. Állítólag több mint 800 darabot Oroszországból exportáltak.

(korkep.sk)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató