2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Reuters: Hszi Csin-ping nem csak Zelenszkijvel, de Bidennel sem hajlandó beszélni

Hszi Csin-ping kínai vezető nem csak Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel nem hajlandó beszélni , hanem Joe Bidennel sem.

Az amerikai tisztviselők ugyanakkor azon töprengenek, hogyan lehetne újraindítani a gyorsan romló kapcsolatokat Kínával - írja a Reuters.

Biden és Hszi telefonbeszélgetése nyilvánvaló első lépés lett volna az iroda szerint, de az amerikai diplomaták erőfeszítései ellenére a források szerint a kínaiak csekély érdeklődést mutattak egy ilyen hívás iránt.

Szintén kérdéses Anthony Blinken kínai látogatása, amelyet korábban a léggömbökkel történt incidens miatt elhalasztottak. Az Egyesült Államok képviselői most Pekingben vannak, és megpróbálják "lerakni az alapokat" a látogatáshoz.

Az országok közötti feszültség nem csillapodik, többek között Tsai Ing-wen tajvani elnök közelgő egyesült államokbeli látogatása miatt sem. Valamint Biden útjai a G20-ak japán csúcstalálkozójára, amelyet Peking "kínaellenesnek" tart.

Ennek fényében a hírügynökség megjegyzi az orosz-kínai kapcsolatok erősödését, és idézi Mao Ce-tung mondatát: „A keleti szél legyőzi a nyugati szelet”.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató